SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Het Isendoorn College is de eerste regenboogschool

  •  LHBT
  •   14 februari 2018
  • Laatste update: 14 februari 2018 - 17:17
  •  
Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

WARNSVELD - Het Isendoorncollege in Warnsveld pakte Valentijnsdag net even anders aan dan normaal. Zij zijn sinds woensdag een regenboogschool, en ook nog eens de eerste van het land. De school wil duidelijk maken dat LHBT'ers zichzelf kunnen zijn. 

Info

LHBT (oorspronkelijk LGBT) is een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender.

Het idee om een regenboogschool te worden kwam van leerlingen van de middelbare school af. Ze klopten aan bij rector Erwin Lutteke: "De leerlingen wilden wat meer maken van de GSA (Gay-straight Alliance, red) die we op school hebben. En dat vond ik wel een goed idee. Het is belangrijk dat je jezelf kan zijn, en dat gaat lang niet altijd vanzelf. Vandaar dat we hier aandacht voor vragen." 

Animo

De leerlingen hebben in opdracht van de rector docenten geïnformeerd tijdens een studiedag, en gevraagd welke onderwijzers mee willen werken. "Er was genoeg animo voor het project! Ze moesten zelfs een sollicitatieronde organiseren." Vier leerlingen en twee docenten vormen nu het team die hier aandacht voor willen vragen. 

"We willen duidelijk maken dat we actief zijn rond dit onderwerp"
Erwin Lutteke

Bij de entree van de school hangt nu een tegel, "hier staat een symbool op met de tekst 'respect'. We willen duidelijk maken dat we actief zijn rond dit onderwerp, vandaar dat we het op de gevel aangeven" legt Lutteke uit. 

Uniek

Een regenboogschool is er nog niet in Nederland of naja, "er zijn al een hele hoop regenboogscholen. Maar dat zijn basisscholen met de naam De Regenboog" lacht de rector. Het idee voor de naam komt af van de titel die de gemeente Zutphen draagt, want Zutphen is een regenbooggemeente. "We zochten of er ook zo'n titel bestaat voor scholen. Dit was niet het geval, dus bedachten we 'regenboogschool'. Hiermee zijn we dus ook de eerste van het land." 

En het is niet alleen maar een 'naampje', er zal ook actiever aandacht gegeven worden LHTB+'ers in de lessen. "Deze groep gaat ervoor zorgen dat we actiever zijn daarin dan voorheen. Zo wordt dit onder andere in de projectweek een belangrijk onderwerp. We gaan in de lessen dilemma's bespreken, vanaf de brugklas tot de laatste klas." 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.