Zutphense partijen willen Zutphen regenboogstad maken

Zutphense partijen willen Zutphen regenboogstad maken

Vlaggen tijdens coming out day, meer voorlichting op scholen, vertrouwenspersonen voor jongeren die struggles hebben met hun geaardheid en misschien zelfs wel een regenboogzebrapad. D66, GroenLinks en de VVD pleiten dat Zutphen een regenbooggemeente moet worden. 

"Je moet niet alleen uitstralen dat je een regenboogstad bent. Maar er ook daadwerkelijk iets aan doen"
Ingrid Timmer (D66)

Samen met het COC en scholen werken de partijen aan het voorstel om te laten zien dat de stad achter hun LHBT’ers (Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen en transgenders) staat. Eerder is er al gestreden voor een regenboogzebrapad, en eerder werd er in de gemeenteraad al gesproken over voorlichting omtrent homoacceptatie. “We zijn met scholen in gesprek, we zijn met zorginstellingen in gesprek om zo te kijken welke middelen we nodig hebben om de gemeente het te laten faciliteren” legt Ingrid Timmer, fractievoorzitter van D66 uit. “Ook gaan we kijken aan wat voor eisen Zutphen moet doen om een regenboogstad te worden.”

Coming out day

Als deadline voor het indienen van de motie hebben de partijen 25 september. “Zodat we dan op coming out day (11 oktober, red) kunnen profileren als regenboogstad. Dit onder andere door te gaan vlaggen.” Vorig jaar op coming out day werd de vlag niet gehesen in Zutphen. “Wij vlaggen alleen volgens vlaggenprotocol. Dit wordt landelijk vastgesteld” gaf persvoorlichter Robert-Jan Bax toen als toelichting. Dat willen de partijen dus veranderen. “Het is ons streven om onder andere dat te veranderen. Dat is de makkelijkste stap. Als je een regenboogstad bent is dat het minste wat je doet” reageert Timmer daar op. 

Natuurlijk is het laten zien dat je een regenboogstad bent nog maar een eerste stap: “Je moet niet alleen uitstralen dat je een regenboogstad bent. Maar er ook daadwerkelijk iets aan doen. Het is onder andere belangrijk dat je in relaties die je met organisaties en stichtingen hebt het ook een onderwerp van gesprek is.”

"Het is belangrijk dat jongeren in gesprek met iemand kunnen over hun geaardheid"
Ingrid Timmer (D66)

Scholieren: 'Ze vertellen weinig over homoacceptatie'

Op scholen in Zutphen is het bespreekbaar maken van homoseksualiteit slecht. Dat bleek in november uit een onderzoek. "Het is belangrijk dat jongeren in gesprek met iemand kunnen over hun geaardheid. Vooral als ze daar mee zitten. Het is belangrijk dat vertrouwenspersonen beter in de kijker gespeeld worden, zodat de scholieren weten naar wie ze toe kunnen stappen." SP stelde toen nog vragen over waarom de voorlichting over homoacceptatie op middelbare scholen zo slecht is. Wethouder Patricia Withaegen gaf aan dat de gemeente er druk mee bezig is.

Brummen

Als de motie aangenomen gaat worden na de zomer volgt Zutphen Brummen op. In november is de motie van de partij IPV aangenomen, en sindsdien is Brummen ook een regenbooggemeente. 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.