SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Fotomontage.

Burger verliest vertrouwen in politie: Aangiften worden vaak uitgesteld

REGIO - De politie laat je rustig, met je verwondingen, een aantal dagen thuis zitten voordat je aangifte mag doen. Dat blijkt de laatste tijd erg vaak het geval te zijn. De burger lijkt, als het om aangifte gaat, het vertrouwen in de politie te verliezen. 

Zo had je bijvoorbeeld een 21-jarige tweeling uit Zutphen: zij werden begin mei mishandeld in de binnenstad. Toen de moeder van de twee contact had gekregen met de politie, dit nadat zij niet op de 112-melding afkwamen, kreeg ze te horen dat ze pas ver na het weekend aangiften konden doen. “Regelmatig nemen we dat ter plekke op” reageert de politiewoordvoerster daarop. “Maar het kan zijn dat er op dat moment geen capaciteit voor was. Als zij op een bepaald bureau aangifte wil doen kan dat soms alleen op afspraak” reageerde de politie daar toen op. 

Schrijnende voorbeelden
Dit ziet ook de Nederlandse Politiebond en politievakbond ACP. “Van dit soort schrijnende voorbeelden hebben burgers steeds meer last”, zegt Wilma Noordergraaf van de ACP tegen De Stentor. “Wij horen deze verhalen regelmatig van onze leden” zij reageert daarmee op een mishandeling in Apeldoorn. Ook zij kon pas zes dagen later aangiften doen. 

Uit cijfers van het CBS van eerder dit jaar bleek al dat mensen het vertrouwen in de politie amper een zes geven. 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.