Moeten verenigingen op De Elze wijken voor nieuwe woningen?

Moeten verenigingen op De Elze wijken voor nieuwe woningen?

Gemeente Lochem heeft drie potentiële locaties waar 290 tot 320 nieuwe woningen gerealiseerd moeten worden. De voorkeur gaat uit naar het bebouwen van de huidige locatie van het sportcomplex de Elze, gelegen aan de oostzijde van molengronden. De huidige sportvoorzieningen kunnen dan uitgeplaatst worden naar het bedrijventerrein Stijgoord, in Lochem oost. Er zijn nog twee andere locaties waar de realisering van woningbouw haalbaar zou kunnen zijn, maar tot nu toe staat de Elze nog bovenaan het lijstje van de gemeente. Een ingrijpende actie voor de sportverenigingen in en om het sportpark.

Dansstudio POP-UP vindt het jammer dat ze naar alle waarschijnlijkheid weg moeten. “Kinderen kunnen hier fijn hun buitensporten beoefenen en het is op een buiten gelegen plek waardoor er geen sprake van overlast kan zijn,” vertelt docent Sanne Brandt. “We zijn erg blij dat we uit mochten wijken naar sportpark de Elze, omdat we graag een plek wilde hebben waar we in de coronatijd leuk en verantwoord onze lessen kunnen geven.”

Sportclub Lochem is enigszins positief over de plannen vanuit de gemeente: “Er is momenteel bij ons een tekort aan voetbalvelden en andere verschillende aspecten, wij zien dit ook als een kans om een groter sportpark op te bouwen en de tekortkomingen op ons huidig sportpark wel te kunnen realiseren,’’ vertelt voorzitter Jakob Boelens. ’’Ook mede door het opkomende damesvoetbal hebben wij een groter en moderner plan voor ogen.” De voorzitter snapt dat de gemeente de Elze op het oog heeft, al hebben ze ook nog twee andere locaties: ”Het is geen onlogische plek, dat snap ik zeker.” Maar ze zijn nog niet overtuigd.

Nieuwe locatie

“Wij maken wij ons wel zorgen over de plek waar we zoals in de planning staat naar uitgeplaatst worden.” De voorzitter geeft aan met een bezorgde blik naar het verkeer rondom Lochem oost te kijken, en dan met name rondom de Goorseweg. “Het is een stuk langer fietsen. Wij zouden graag met de gemeente praten over een andere oplossing. De Beemd is ook een goede plek, dichtbij het Staring college waardoor de afstand gangbaarder wordt voor studenten die bij ons lid zijn. We hebben goed contact als vereniging met de gemeente, we hopen dan ook dat we op een nette manier de juiste beslissingen kunnen maken.”

Het woningprobleem speelt niet alleen in Lochem. Naar verwachting telt Nederland in 2035 18,8 miljoen inwoners, door deze stijging zal de vraag naar woningen toenemen. Voor starters en middeninkomens is het erg lastig om in de huidige woningmarkt een passende woning te vinden. Het aandeel van starters op de woningmarkt was in 2013 nog 48% maar dat getal ligt sinds 2019 op 32%. Ook kwetsbare groepen lopen tegen soortgelijke problemen aan, voor hen is het lastig om een betaalbare gezinswoning te vinden.

Deze woningen vallen door prijsklasse en oppervlakte vaak in hetzelfde schuitje als de starterswoningen, hierdoor ontstaat er ook nog is veel concurrentie. Er zijn daarom op korte termijn meer koop-en huurwoningen nodig voor deze groepen. Het plan is om voor 2030 in heel Nederland 845.000 nieuwe woningen te realiseren. Dat aantal lijkt veel, maar gaandeweg de besprekingen valt er vaak nog 30% van dat aantal af. In Lochem zal er dus ook flink gebouwd moeten worden. Maar de vraag is: waar?

Zoekgebieden

“Voor Lochem is een aantal zoekgebieden aangewezen voor locatie van de woningbouw, het is nog maar de vraag welk gebied we nodig gaan hebben” vertelt woordvoerder Hetty Vaatstra van de gemeente Lochem. Een andere mogelijkheid is nieuwe woningen van 290 tot 320 in zuidwestelijke richting, denk dan aan het gebied Tusselerveen. Dat gebied bestaat nu alleen maar uit weilanden. Echter ligt het een stuk verder van de bestaande woonwijken ten opzichte van de Elze. Daardoor heeft het gebied niet de directe voorkeur van de gemeente.

Ook is er ook nog een mogelijkheid voor woningbouw, direct zuidelijk van de kern in het gebied de Lange Voren. Daar is een stuk minder ruimte voor woningen. Belangrijke aandachtspunten in het besluit van de gemeente zijn onder meer een optimale stedenbouwkundige en landschappelijke invulling van de woningbouwlocaties. “We hebben al 800 reacties ontvangen op de voorontwerp-kernvisies van inwoners en organisaties. De gemeente bekijkt nu alle reacties grondig”, aldus de gemeentewoordvoerder. De vraag is niet of er nieuwe woningen komen, maar waar. De gemeente moet de komende jaren blijven onderzoeken waar woningen gebouwd kunnen worden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.