SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zakgeld: ja of nee?

  •  Partner Content
  •  Gepresenteerd door
Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - Natuurlijk wil je je kinderen leren om goed met geld om te gaan. Hoe eerder kinderen de waarde van geld begrijpen, hoe beter dat voor ze is. Je kinderen zakgeld geven kan een goede manier zijn om ze bewust te maken van de waarde van geld. Maar niet iedereen wil zijn of haar kinderen zakgeld geven. Hier geven we je een aantal redenen waarom het juist wel of niet een goed idee is om kinderen zakgeld te geven.

Geen zakgeld: want ze maken het meteen op!

Sommige mensen vinden het geven van zakgeld een slecht idee. Zij zijn van mening dat kinderen met extra geld alleen maar onverantwoorde dingen gaan doen. En als je je geld gewoonweg krijgt, heb je ook niet de voldoening dat je er iets voor hebt moeten doen. Zoals door ervoor te werken, ook al mag dat natuurlijk pas vanaf een bepaalde leeftijd. Maar je zou er dan voor kunnen kiezen om je kind klusjes in en om het huis te laten doen zodat ze zo toch een zakcentje verdienen.

Wel zakgeld: maar hoeveel geef je dan?

Misschien vind jij het juist wél erg leerzaam om je kind zakgeld te geven. Maar ja, hoeveel zakgeld moet je je kind dan geven? Dit heeft voor een groot deel te maken met de leeftijd van je kind, hoeveel geld je er zelf beschikbaar voor wilt stellen en waar het geld van het zakgeld voor bedoeld is. Misschien is het een soort kleedgeld en moet je kind daar nog spullen van kopen. Dan zal het zakgeldbedrag hoger zijn dan wanneer het alleen voor leuke extraatjes is. En soms is het ook zo dat je gewoon helemaal geen geld over hebt om aan zakgeld voor je kind te denken. Misschien dat in zo’n geval een kindpakket van de gemeente uitkomst kan bieden.

Leer je kind op de juiste manier met geld omgaan

Het geldverkeer wordt steeds digitaler, dus ook voor kinderen is het goed om daar al op jonge leeftijd mee om te kunnen gaan. Het kan daarom slim zijn om voor je kind een betaalrekening te openen. Waarop je dan wekelijks of maandelijks het zakgeld stort. Er zijn vaak speciale kinder- of jongerenrekeningen die je daarvoor kunt selecteren. Daarnaast voelt je kind het misschien ook meer als hij of zij inzicht heeft in hoeveel geld er elke keer bij en af gaat van de betaalrekening. 

Maak altijd goede afspraken

Het Nibud vindt het een prima idee om kinderen zakgeld te geven. Maar het is daarbij wel belangrijk om er vooraf goede afspraken over te maken. Ga voor een vast moment waarop je het zakgeld geeft (of overmaakt). En geef ook aan welke dingen je kind wel en niet mag kopen van dat geld.

Is kinderen zakgeld geven een goed idee? Wij zijn van mening van wel. Maar uiteraard is iedereen vrij om zelf te bepalen of je je kinderen wel of geen zakgeld geeft.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.