SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Voorkom een auto-ongeluk met deze 5 tips

  •  Partner Content
  •  Gepresenteerd door
Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - Of het nu druk of rustig is op de weg: kans op een verkeersongeval is er altijd. Maar dat betekent niet dat er niks aan te doen valt. Er zijn allerlei manieren waarop je de kans op een auto-ongeluk kunt verkleinen. Hier zetten we 5 praktische tips voor je op een rij. Ook lees je waar je op moet letten bij je auto verzekeren.

Zo kies je de juiste autoverzekering

Een ongeluk valt niet altijd te voorkomen, hoe voorzichtig je ook bent. Daarom is het zaak dat je een goede en ruim dekkende autoverzekering hebt. In Nederland is een wa-dekking verplicht. Met deze basisdekking ben je verzekerd tegen schade die je aan anderen en hun spullen veroorzaakt.

Onderzoek of deze dekking voldoende is voor jouw situatie. Als dat niet zo is, dan kun je kiezen voor WA+ of All Risk. Met WA+ ben je ook verzekerd tegen sommige soorten schade aan je eigen auto. All Risk dekt ook de schade aan je eigen auto.

Tip 1: Stop met multitasken

Mensen zijn waardeloze multitaskers. We zijn gewoon niet zo goed in dingen tegelijk doen. Zoals op de weg letten én een appje lezen. Of in de file staan én knoeien met je tablet, muziekspeler of navigatiesysteem. Laat je mobieltje en andere apparaten daarom zoveel mogelijk met rust tijdens het rijden. Ook als ze in de houder zitten.

Tip 2: Check de weersvoorspelling

Dreigt het mistig of glad te worden? Of krijg je onderweg te maken met een plensbui of laagstaande zon? Bekijk voordat je vertrek de weersvoorspelling. Zo word je minder snel verrast door noodweer en kun je op tijd je rijgedrag aan de weersomstandigheden aanpassen.

Tip 3: Weet wat te doen bij noodsituaties

Over noodweer gesproken: weet je wanneer je de mistlampen moet aanzetten? En wat moet je doen als het wegdek spekglad is? Als je weet wat je moet doen in een noodsituatie, dan kun je er beter mee omgaan als het gebeurt. Lees je eens in over autorijden tijdens gevaarlijk weer of ga op een antislipcursus.

Tip 4: Zorg voor je auto

Ook als je twee linkerhanden hebt, kun je bepaalde onderhoudsklusjes prima zelf doen. Het controleren van het oliepeil is bijvoorbeeld een fluitje van een cent en ontzettend belangrijk. Een te laag oliepeil is namelijk slecht voor de motor en kan leiden tot gevaarlijke situaties waarbij je motor opeens uitvalt.

Tip 5: Doe die gordel om

Het is misschien een inkoppertje, maar toch mag deze laatste tip niet ontbreken. Want als je je autogordel om hebt en een ongeluk krijgt, dan heb je 40% minder kans dat je daarbij letsel oploopt. Zoals een whiplash. Heeft je auto een airbag? Dan is het risico op letsel zelfs 50% kleiner.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.