SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zwemvereniging De IJsselmeeuwen in het diepe gegooid door extreme huurverhoging

ZUTPHEN - Het bestaan van de Zutphense zwemvereniging De IJsselmeeuwen hangt aan een zijde draadje. Door een huurverhoging van tachtig procent, die hun boven het hoofd hangt, is de kans aanwezig dat ze de vereniging moeten opdoeken.

Het is niet de eerste keer dat ze in de financiële problemen dreigen te raken. De vereniging moest bij opening van dit zwembad in 2015 ook al een verdubbeling van de huurlasten moest incasseren. Nu de huur nogmaals verhoogd wordt kunnen ze het na eigen zeggen echt niet betalen.

Door de verhogingen heeft de vereniging de afgelopen jaren forse contributieverhogingen door moeten voeren, en behoort de zwemsport bij De IJsselmeeuwen nu al tot de duurste verenigingssporten in Zutphen. Het gevolg daarvan is een gestaag dalend ledenaantal. Het feit dat er niet gesport kon worden tijdens de coronacrisis liet het ledenaantal nog verder dalen. Voorzitter Dennis Out: "Wij betalen als club met ongeveer 300 leden nu al bijna evenveel huur aan het zwembad als alle voetbalclubs bij elkaar, samen een paar duizend leden, voor hun accommodatie."

Sportbedrijf

De IJsselmeeuwen zijn al sinds maart 2020 in gesprek over de badhuur. Eerst met het bestuur van de stichting Stichting Sportaccommodaties Zutphen (SSAZ), vervolgens met de kwartiermaker voor het nieuw op richten sportbedrijf SAZ. Dit sportbedrijf zal voor de gemeente Zutphen de exploitatie en het beheer van alle sportaccommodaties in de stad voor haar rekening gaan nemen. "Ondanks de vele gesprekken is er aan het eerste voorstel uit 2020 eigenlijk niets veranderd, behalve dat de voorgestelde verhoging van tachtig procent gefaseerd kan worden doorgevoerd", benadrukt Out.

De gemeenteraad heeft onlangs besloten tot oprichting van het sportbedrijf. In de gepresenteerde businesscase is gerekend met de huidige huurtarieven voor De IJsselmeeuwen, dus zonder verhoging. De voorzitter: "De raad heeft op basis van die cijfers ingestemd met de oprichting van de SAZ en met de bijdrage die de gemeente jaarlijks moet gaan leveren aan het sportbedrijf. SAZ heeft die huurverhoging dus ook helemaal niet nodig om tot een sluitende exploitatie te komen en heeft daar ook geen steekhoudende argumenten voor."

Gemeenteraad

De vereniging komt er niet uit met het zwembad, daarom zijn ze naar de wethouder van sport gestapt. "De wethouder gaf aan dat zij onze input mee zal nemen, dat het college een voorstel zal doen voor de huurtarieven van het bad en dat de gemeenteraad daarover beslist. De wethouder kon niet toezeggen zich in te zullen spannen om de huurverhoging van tafel te krijgen. We zijn er daarom niet gerust op dat er een voorstel naar de raad zal gaan waar wij mee de toekomst in kunnen. Ik vrees dat onze club op basis van onjuiste argumenten een onnodige prijsverhoging van het bad tegemoet gaat. In dat geval zullen De IJsselmeeuwen hun 60ste verjaardag niet halen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.