SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Begeleiders Jetske van der Ploeg (l) en Ed Sprengers (r).

Scoutinggroep Karel Doorman is jarig: 'In 75 jaar is er in de kern niet zoveel veranderd'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De Zutphense Scoutinggroep Karel Doorman mag 75 kaarsjes uitblazen. Vlak na de oorlog is de club ontstaan en nog steeds leren kinderen hier hutten bouwen en vuur maken.

Eén van de begeleiders, Ed Sprengers, laat het archief zien. "We hebben documenten van padvindersbijeenkomsten in de jaren veertig", legt hij enthousiast uit. "Door de oorlog is de padvinderij geboren." Het begon allemaal vrij primitief. "Toentertijd werd de padvindersdas gemaakt door een grijze luier", vertelt Sprengers lachend.

Zelfstandigheid

De tijden zijn veranderd, maar scouting is volgens begeleider Jetske van der Ploeg niet veel veranderd. "Nog steeds is het belangrijkste doel om zelfstandigheid aan te leren. En dan natuurlijk in de natuur. Het gebeurt in de vrije tijd, dus het moet vooral ook heel erg leuk zijn. Dat was toen en dat is nu nog zo. Spelenderwijs worden kinderen dus zelfstandig."

In 1946 ging de groep officieel van start. "Toen hadden we ongeveer 61 leden. Tegenwoordig zijn het er een stuk meer, namelijk zo'n 120", beklemtoont Van der Ploeg. Er zijn diverse takken voor verschillende leeftijden. Kinderen vanaf vijf jaar zijn er welkom aan het Deventerachterpad in Zutphen, waar het clubhuis zich bevindt.

Om het jubileum te vieren wordt er zaterdag vanaf twee uur een open dag gehouden. Ook wordt er rond Hemelvaart een reünie gehouden voor alle oud-leden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.