SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Diepgaand onderzoek: 1 op de 30 Gelderse scholieren doet aan sexting

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - 1 op de 30 middelbare scholieren (3,3%) uit de provincie Gelderland doet aan sexting. Hiermee zijn Gelderse leerlingen iets minder actief met sexting dan landelijk gemiddeld (3,5%). Dit concludeert VPNGids.nl op basis van de meest recente sexting-cijfers van GGD’s en het CBS, in verband met de Dag van de Seksuele Gezondheid aankomende zaterdag.

Met name bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland benoemen leerlingen vaak dat zij aan sexting doen (1 op de 27). In de LokaalGelderland-regio spant de gemeente Lochem de kroon, hier doet namelijk 4,9 procent van de scholieren aan sexting. In Zutphen is dit 4,8 procent en in Brummen 4,1 procent.  

Sterke regionale verschillen

In de provincie Groningen doen de meeste middelbare scholieren aan sexting: 1 op de 20. Ook bij de GGD Amsterdam en in de Gooi en Vechtstreek geven scholieren regelmatig aan dat ze aan sexting doen (1 op de 22). De GGD IJsselland sprak de minste jongeren die wel eens seksueel getinte berichtjes of foto’s sturen naar anderen (1 op de 46).

Tussen Nederlandse gemeenten bestaan grote verschillen. Jongeren uit Enkhuizen, die vallen onder de GGD Hollands-Noorden, spannen de kroon: van hen doet 8,2% aan sexting. Dat komt neer op 1 op de 13 leerlingen of ruim 2 per middelbare schoolklas. In sommige andere gemeenten wordt niet of nauwelijks aan sexting gedaan, waaronder in Hardinxveld-Giessendam en Mook en Middelaar.

Meisjes doen meer aan sexting dan jongens

Nederlandse meisjes geven iets vaker aan dat ze seksueel getinte berichtjes en foto’s sturen (3,7%) dan jongens (3,2%). Ook per opleidingsniveau zijn er grote verschillen in hoe vaak er aan sexting wordt gedaan. Op het vmbo stuurt 1 op de 23 leerlingen seksueel getinte berichtjes, terwijl op de havo 1 op de 32 het doet en op het vwo slechts 1 op de 50.

Let op! Het rondsturen van naaktfoto's kan verkeerd aflopen. Wil je het dan toch doen?  Breng dan geen herkenbare dingen in beeld zoals je hoofd, tattoo's of slaapkamer.

De Warnsveldse Francien Regelink deed aan sexting, dat liep verkeerd af...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.