SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Burgerbelang: 'Zutphen heeft geen geld en plek voor Afghaanse vluchtelingen'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Een meerderheid van de Zutphense gemeenteraad wil Afghaanse vluchtelingen opvangen. Maar lang niet iedereen is het daarmee eens. Rick Verschure, fractievoorzitter van Burgerbelang, is van mening dat het in Zutphen gewoon niet kan.

De partij is van mening dat Nederland de Afghanen moet opvangen, maar dat er in Zutphen geen plek en geld voor is. "Financieel kunnen we het echt lastig trekken. Er valt vast eenmalig iets te regelen, maar dat is geen structurele oplossing", legt hij uit. "We hebben in Zutphen al een asielzoekerscentrum, dus we nemen als gemeente al genoeg verantwoordelijkheid."

Verschure is van mening dat de houding vanuit Den Haag wat makkelijk is. "Het is raar dat provincies en gemeenten het maar moeten regelen. Het is een probleem waar we als land de verantwoording voor moeten nemen." Wie er dan aangewezen moeten worden? "Gemeenten zonder asielzoekerscentrum zijn in mijn ogen als eerste aan de beurt."

Lees verder onder de foto...

Rick Verschure.

De politicus probeert ook naar de toekomst te kijken. "Mensen die we hier opvangen willen waarschijnlijk ook in de regio blijven wonen, wanneer ze een verblijfsvergunning krijgen. We kunnen niet eens voor onze eigen jongeren zorgen qua woning." Daarmee snijdt hij een punt aan wat veel, vaak racistische, tegenstanders van de opvang van asielzoekers rond strooien. Maar "de term eigen volk eerst vind ik echt verschrikkelijk. Die kant gaan wij zeker niet op."

'Zieltjes winnen voor verkiezingen'

Dat GroenLinks, de initiatiefnemer van het plan, de vluchtelingen op wil vangen komt volgens Verschure uit een goed hart. "Zij willen dat oprecht heel erg graag." Maar zo denkt hij niet over alle partijen die de vragen aan het college steunen. "De verkiezingen komen eraan. Er zitten vast mensen bij die dit doen om zieltjes te winnen voor maart volgend jaar."

Dit vinden mensen op straat van het plan... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.