Cyberaanval op Gelre Ziekenhuizen: 'Mogelijk zijn persoonsgegevens ingezien'

Cyberaanval op Gelre Ziekenhuizen: 'Mogelijk zijn persoonsgegevens ingezien'

Gedurende drie weken zijn een groot aantal pogingen gedaan om in te breken vanuit het buitenland in de ICT omgeving van Gelre ziekenhuizen. Dit is in een vroeg stadium gesignaleerd waardoor snel kon worden gereageerd, melden ze.

"Helaas is uit onderzoek gebleken dat desondanks onbevoegden toegang hebben kunnen krijgen tot 1 mailbox van een medewerker. Vanuit dit account zijn geen gegevens verzonden of gedownload. Maar het is niet met zekerheid uit te sluiten dat de hacker mailberichten met persoonsgegevens heeft ingezien, de kans daarop is echter klein", leggen ze uit in een verklaring.

Afweermechanismen

Hoewel afweermechanismen goed hebben gewerkt, heeft de ziekenhuisgroep inmiddels verdere maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Tevens is een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verder in hun verklaring: "Vanzelfsprekend betreurt de Raad van Bestuur van Gelre ziekenhuizen dit incident ten zeerste. Gelre werkt met gerenommeerde beveiligingssoftware en doet er alles aan om situaties als deze te voorkomen."

Eerder dit jaar was er een datalek bij het ziekenhuis. De vaccinatieformulieren van meerdere medewerkers van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen zijn toen spoorloos verdwenen. Het ging om formulieren die begin januari werden gebruikt, toen de eerste medewerkers konden worden ingeënt tegen het coronavirus.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.