Grond vier Zutphense speeltuinen vervuild: 'Was de handen goed'

Grond vier Zutphense speeltuinen vervuild: 'Was de handen goed'

Het onderzoek naar de bodemkwaliteit van de speeltuinen in de oude kernen van de gemeente Zutphen is afgerond. Bij vier speeltuinen is onlangs een matige bodemkwaliteit aangetroffen. Dit is echter geen reden tot zorgen, wel is het goed om de handen goed te wassen.  

Het loodgehalte bij die vier speeltuinen in de bodem is daar licht verhoogd boven de advieswaarden. De GGD geeft aan dat er geen reden is tot bezorgdheid. Wel is het advies om goed handen te wassen na het buitenspelen. Het gaat om de speeltuin ter hoogte van de Buitensingel 71, ter hoogte van de Vijfmorgenstraat 80, Natuurspeeltuin Praebsterkamp en het Hugo de Grootplantsoen.

Lood heeft bij jonge kinderen tot zeven jaar een nadelig effect op de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen krijgen lood uit de bodem vooral binnen via hand-mond contact tijdens het spelen. Echter zijn de gezondheidsrisico’s klein bij de vier speeltuinen. De concentraties lood zijn slechts licht verhoogd. Op de plekken waar het meest gespeeld wordt, ligt schoon speelzand. En de overige grond is met gras of tegels bedekt. Kinderen komen dus niet gauw in aanraking met de grond.

Schone grond

De gemeente heeft advies gevraagd aan de GGD. Volgens hen is er geen reden tot bezorgdheid. De gemeente hoeft niet direct iets te doen bij de vier speeltuinen met matige bodemkwaliteit. "Als de speeltuinen op een later moment worden vernieuwd, is het advies om dan wél de grond af te graven en te vervangen voor schone grond. Wij nemen dit mee in onze planning", let de gemeente uit.

De provincie Gelderland heeft in 2020 de bodemkwaliteit van twintig speeltuinen in Zutphen onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat zeventien speeltuinen een goede bodemkwaliteit hebben. Bij drie speeltuinen is een matige bodemkwaliteit aangetroffen: er was sprake van een licht verhoogd loodgehalte. Uit het onderzoek van de provincie blijkt dat verhoogde loodconcentraties vooral voorkomen in oude kernen (de vooroorlogse wijken). De gemeente heeft daarom vervolgonderzoek laten doen naar alle speeltuinen in de oude kernen van onze gemeente: het centrum, de Hoven en oude kern Warnsveld.

Advies GGD

De GGD geeft de volgende adviezen om te voorkomen dat (jonge) kinderen te veel lood binnenkrijgen

  • Spelen je kinderen buiten? Laat ze dan goed hun handen wassen na het spelen. Dat is altijd een goed idee, want ook ander straatvuil kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
  • Heb je een moestuin? Dan is het verstandig om de groenten extra goed te wassen. Was ook zelf uw handen nadat je hebt getuinierd.
  • Doe schoenen binnen uit of veeg ze goed schoon voor het naar binnen gaan.
  • Stofzuig en dweil regelmatig, vooral als er grond naar binnen is gelopen.

Eerder werd er al lood aangetroffen in drie andere Zutphense speeltuinen. Het ging toen om de speeltuinen aan de Brugstraat, de Molenstraat en de Hoveniersweg. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.