Bodem van drie Zutphense speeltuinen vervuild

Bodem van drie Zutphense speeltuinen vervuild

De bodem van drie speeltuinen in de gemeente Zutphen is vervuild. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD. Het gaat om een matige bodemkwaliteit. Het loodgehalte is daar licht verhoogd boven de advieswaarden.

Het gaat om de speeltuinen aan de Brugstraat, de Molenstraat en de Hoveniersweg. Volgens de GGD is er geen reden tot bezorgdheid en zijn de gezondheidsrisico's klein. Het gaat namelijk slechts om een kleine verhoging van het loodgehalte en bovendien is het speelzand waar kinderen in spelen wel schoon. De rest van de grond is bedekt met gras.

Handen wassen

Desondanks de kleine gezondheidsrisico's raadt de GGD wel aan om kinderen goed hun handen te laten wassen. "Dat is altijd een goed idee, want ook amnder straatvuil kan schadelijk zijn voor de gezondheid", luidt het advies. Daarnaast is het verstandig om schoenen goed schoon te vegen en regelmatig te dweilen als er vieze grond naar binnen wordt gelopen.

In de andere zeventien speeltuinen die Zutphen telt zijn bij het eerste onderzoek geen verhoogde waardes aangetroffen. In de speeltuinden die in de oude kernen liggen, waaronder het centrum en de oude kern van Warnsveld, wordt nog aanvullend onderzoek gedaan. "In Zutphen zit op meer plekken lood in grond. Dat komt doordat Zutphen een oude stad is, waar vroeger al veel fabrieken en bedrijven stonden. Uit het onderzoek van de provincie blijkt dat verhoogde loodconcentraties vooral voorkomen in oude kernen", aldus de gemeente.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.