IJsselwater stijgt flink: 'Dat is rond de zomer uitzonderlijk'
De IJsselkade is voor een deel afgesloten.

IJsselwater stijgt flink: 'Dat is rond de zomer uitzonderlijk'

Het water van de IJssel is vrijdag op zaterdag de Uiterwaarden ingestroomd. En dat gebeurt eigenlijk nooit, zegt het Waterschap Rijn en IJssel. Het vee moest uit de velden en veerponten zijn uit de vaart gehaald.

Jesse Sprikkelman geeft toelichting vanaf een ondergelopen landweg. Lees verder onder de video...

"Het heeft de afgelopen week veel geregend. Daarbij is er veel rivierwater vanuit Duitsland, Zwitserland en Oost-Frankrijk naar ons onderweg", legt het Waterschap uit. Het water van de IJssel is flink aan het stijgen. Grote problemen worden er niet verwacht. "We kunnen het vele water prima aan. Daar waar nodig nemen we maatregelen."

Water blijft stijgen

Hoogwater is het vaker in onze regio, maar toch is het bijzonder. "Vooral voor deze tijd van het jaar, de zomer, is dit een uitzonderlijke situatie. In de winter komt dit vaker voor", aldus het Waterschap. Zondag op maandagnacht wordt de top van het hoogwater verwacht. Dit zal naar schatting 14.20 meter boven NAP zijn in Lobith (het belangrijkst meetpunt).

Waarom er hier geen grote problemen worden verwacht? "Er zijn in ons gebied geen problemen met wateroverlast. Er zijn geen knelpunten. Lokaal kan er misschien wat overlast zijn, oevers en uiterwaarden lopen onder, maar we kunnen de afvoer van het water prima aan en er valt geen regen meer. Onze dijken zijn daarbij sterk genoeg."

Lees verder onder de foto...

 | Jelle Seubring / LGLD

Het Waterschap houdt de vinger aan de pols. Dijken worden geïnspecteerd en waar nodig worden er maatregelen getroffen. "Als het nodig is sluiten we de coupures en zetten we sluizen open of dicht. Vooralsnog is dat niet nodig geweest."

'Ga het water niet op'

Wel zijn er kleine ongemakken door het vele water. Boeren hebben hun vee uit de uiterwaarden moeten halen, campings op deze plekken moesten hun gasten naar huis sturen en veerponten (zoals die bij Brummen) zijn uit de vaart gehaald. Rijkswaterstaat raadt pleziervaart op de IJssel af. Ook is de IJsselkade in Zutphen voor een deel afgesloten voor publiek. 

"Een hoge afvoer brengt een sterke stroming met zich mee, zeker als ook de stuwen gestreken worden", leggen ze uit. Daarnaast is de kans aanwezig dat er veel rommel, zoals takken en brokstukken uit Limburg, in het water meedrijft waardoor de schroef kan vastlopen.

Klimaatverandering

De afgelopen drie jaar hebben we te maken gehad met grote droogte in de zomer. "Voorspelling is dat we door de klimaatverandering vaker en meer te maken krijgen met niet alleen droogte, maar ook met hevige buien, dus pieken en dalen", beklemtoont het Waterschap. Door de vele regen van afgelopen tijd is de grondwatervoorraad weer op peil en zelfs hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar.

 | Jelle Seubring / LGLD

 | Jelle Seubring / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.