Ben je voorbereid op extreem hoogwater en ander natuurgeweld?

Ben je voorbereid op extreem hoogwater en ander natuurgeweld?

In Limburg, België en Duitsland zorgt het extreem hoge water voor veel overlast. De IJssel gaat na het weekend stijgen, maar zal naar alle waarschijnlijkheid voor weinig overlast zorgen. Zijn mensen wel een beetje voorbereid op het hoge water wat zomaar kan komen?

Jesse Sprikkelman vraagt het op straat. Lees verder onder de video...

"Ik ben me er wel erg van bewust. Maar volgens mij zitten we hier nog wel goed", zegt een man. Hij heeft echter geen voorbereidingen getroffen voor natuurgeweld. "Wel ben ik van duurzaamheid. Voorkomen is beter dan genezen." Een vrouw: "Ik denk dat we hier wel goede dijken hebben. Maar ja, dat dachten ze in Limburg ook", legt ze uit. "We hopen dat het niet zo vaak voorkomt."

Ontruimingen Limburg

In Limburg zijn verschillende wijken ontruimd. Het Nationaal Rampenfonds heeft giro 777 opengesteld voor slachtoffers van het hoge water in Limburg. In onze regio zijn nog geen maatregelen gepland. Iets verderop, in de gemeente Arnhem, is de Rijnkade afgesloten omdat die is ondergelopen. De Rijn bij Lobith bereikt volgens sommige waterbeheerders zondagmorgen de hoogste stand van ongeveer 14,75 meter boven NAP.

Het Waterschap Rijn en IJssel verwacht geen grote problemen hier. "Anders dan de ernstige situatie in Zuid-Limburg, Duitsland en België valt het bij ons erg mee. Er zijn in ons gebied geen problemen met wateroverlast. Er zijn geen knelpunten. Lokaal kan er misschien wat overlast zijn, oevers en uiterwaarden lopen onder, maar we kunnen de afvoer van het water prima aan en de meeste regen is inmiddels gevallen. Onze dijken zijn daarbij sterk genoeg", leggen ze uit.

Vinger aan de pols

Het Waterschap houdt vinger aan de pols. "We inspecteren de dijken en nemen daar waar nodig tijdig maatregelen, zoals het sluiten van coupures en het open en dicht zetten van sluizen. Bij deze waterstanden is het vooralsnog niet nodig om één van onze coupures te sluiten."

De afgelopen drie jaar hebben we te maken gehad met grote droogte in de zomer. Voorspelling is dat we door de klimaatverandering vaker en meer te maken krijgen met niet alleen droogte, maar ook met hevige buien, dus pieken en dalen. Door de vele regen van afgelopen tijd is de grondwatervoorraad weer op peil en zelfs hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.