SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Voetbalclubs over regenboogjongeren: 'Een club is een afspiegeling van de samenleving'

ZUTPHEN - Geen enkele sportclub kwam opdagen bij Café Inclusief, een activiteit georganiseerd door de initatiefgroep van onder andere raadsleden Karin van Wamel (CDA), Irene Kleinrensink (GroenLinks) en Antje van Dijk (VVD). In de voetbalwereld heerst het imago dat regenboogjongeren zich in moeten houden het sterkst, maar toch zijn ze naar eigen zeggen best inclusief.

FC Zutphen en Be Quick laten weten dat ze best naar de bijeenkomst hadden willen gaan. Echter hebben ze de uitnodiging over het hoofd gezien. Iets wat vrij opmerkelijk is, want de raadsleden melden dat ze zelfs een poster hebben ophangen bij de club. Volgens beide clubs is er dan iets mis gegaan. 

"Er is absoluut geen illusie dat er bij een club geen LHBTI’s zijn, een club is vaak een afspiegeling van de samenleving", legt voorzitter Herman Tuininga van FC Zutphen uit. Wat ze verder aan de acceptatie doen? "Als club werken wij samen met een professioneel bedrijf inzake vertrouwelijke zaken als een vertrouwenspersoon."

KNVB

De voorzitter wijst verder op de gedragscodes die ze op hun websites gepubliceerd hebben. En "eind vorig jaar hebben wij organisatie gemoderniseerd, waarbij er een HR bestuursgroep is ingericht. Ook werken wij nauw samen met de KNVB om dit soort zaken aan te pakken."

Namens BeQuick reageert woordvoerder Erik Wiegers. "Wij zijn, net als misschien wel de meest diverse sportvereniging van Zutphen, van mening dat iedereen, ongeacht geloof, afkomst, geaardheid altijd welkom bij ons." De taken van de initiatiefgroep is ondertussen overgedragen aan het college van  burgemeester en wethouder. "Wij zullen als raad de wethouder van sport, Laura Werger, wel scherp houden hierop", aldus Van Wamel.

Na publicatie van dit artikel hebben de voorzitters van de voetbalclubs in de gemeente Zutphen een gezamenlijke reactie gegeven aan deze nieuwswebsite. Ze geven aan, in tegenstelling tot wat de raadsleden zeggen, ze geen uitnodiging ontvangen hebben.

'Geen actieve steun'

"Ook bij onze verenigingen zal absoluut is sprake zijn van LHBTI-ers maar de omvang is bij ons niet bekend", leggen ze uit. Regenboogjongeren fanatiek steunen doen ze nog niet. "Wij zijn er nog niet actief mee bezig. Indien LHBTI-ers zich niet welkom voelen bij een van onze verenigingen dan zullen wij zeker proberen om deze jongeren hierin te ondersteunen." Ze geven aan ze op een nieuwe uitnodiging wel in zullen gaan.

In de podcast De Schaduwspits duikt de NOS in de wereld van LHBTI'ers en voetbal...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.