Boze boeren bij provinciehuis: 'We willen gelijke monniken gelijke kappen'
Gedeputeerde Peter Drenth in gesprek met een boze boer.

Boze boeren bij provinciehuis: 'We willen gelijke monniken gelijke kappen'

Achterhoekse boeren voeren actie bij het provinciehuis in Arnhem. Ze vrezen dat de stikstofproblematiek volledig hun probleem gemaakt gaat worden. Onder andere Lochemer Albert Markerink trok naar de provincie-hoofdstad. 

Jesse Sprikkelman in gesprek met Lochemer Albert Markerink van Farmers Defence Force, Peter Drenth, gedeputeerde voor de Provincie Gelderland en andere boeren. Lees verder onder de podcast...

Markerink is regiobeheerder voor Farmers Defense Force in Gelderland. "We worden afgerekend op onze stikstof. We worden tot op de laatste keutel gecontroleerd. En er zijn bepaalde sectoren waar ze dat niet hoeven. We willen gelijke monniken gelijke kappen." Het gaat om alle boeren. "Ook grote bedrijven kunnen klappen krijgen. Boeren verliezen hun bedrijf. Ze worden verdreven van hun gronden."

Woonwijken

Boerenerven maken plaats voor woonwijken. Wat betekent dat er minder Nederlands voedsel geproduceerd kan worden. "Ze willen importeren. We willen allemaal die ene mango uit het buitenland, terwijl we hartstikke mooie producten hebben." Er is veel woede onder de boeren. "Sommige boerenbedrijven zijn al generaties in de familie. Dat wil je niet verliezen. Er zijn kinderen die het willen overnemen."

De Lochemer heeft zelf geen bedrijf meer. "Wij waren er vanaf begin twintigste eeuw. Begin deze eeuw hebben we 'm moeten verkopen. Dat komt enigszins door alle maatregelen die er zijn. We zagen daarom geen rooskleurige toekomst meer." In het provinciehuis zijn ze in gesprek gegaan met de provincie.

Lees verder onder de foto...

Albert Markerink van Farmers Defence Force. | Harm Seubring / LGLD
Albert Markerink van Farmers Defence Force.

Er werd een verhitte discussie gevoerd tussen de boeren en Peter Drenth, gedeputeerde voor de Provincie Gelderland. Of zo'n welles-nietes-discussie nut heeft? "Het heeft geen zin om elkaar in de maat te nemen. We staan met z'n alle in Nederland voor het vraagstuk dat onze natuur niet op orde is, maar dat we wel veel hebben. En dat is niet de schuld van boeren, industrie of burgers. Dat hebben we allemaal veroorzaakt", vertelt hij.

Emoties

Het protest van de boeren veroordeelt hij niet. "Het is niet verkeerd dat mensen hier staan wanneer de emoties hoog oplopen bij deze mensen." Naast de gesprekken bij de demonstratie praat hij veel met de sector. "We spreken met alle soorten organisaties."

Lees verder onder de foto...

Peter Drenth, gedeputeerde voor de Provincie Gelderland. | Harm Seubring / LGLD
Peter Drenth, gedeputeerde voor de Provincie Gelderland.

Na de demonstrantie bij het provinciehuis trokken ze naar Wageningen. Of ze tevreden waren met het behaalde resultaat? "Nee, er wordt een hoop gezegd maar niks toegezegd. Er zijn teveel wetten die de boel klemzetten", legt een boerin uit Neede uit. "Wij gaan gewoon door en we zien wel wat er komt. Wat moet je anders?"

'Pleuriszooi'

De boeren lieten zich het kaas niet van het brood eten. Een boer uit het Achterhoekse Halle reed zijn tractor de stoep voor het provinciehuis op. "We staan mooi dicht aan. We willen aandacht vragen voor de valse agenda. Het mooie boerenland zou de vervuilers moeten zijn. Maar als ik bij Schiphol of Tata Steel rij zie ik één grote pleuriszooi." Andere boeren namen hun kalfjes mee.

Ook burgemeester Van ’t Erve ging in gesprek met de boeren, die vanuit Lochem vertrokken. Hij toonde begrip voor de zorgen. Gemeenten hebben invloed, maar de speelruimte is beperkt. Want veel regels worden bepaald door het Rijk en de Provincie. "Ga in ieder geval stemmen bij d gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022", adviseerde hij het gezelschap.

In reactie op de oproep aan gemeenten, zei Van ’t Erve graag ideeën van boeren te ondersteunen. "Ideeën die helpen om de toekomst anders vorm te geven en toch een goede boterham te verdienen. Zo houden we de klompen in de klei en niet de hakken in het zand."

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

Verslaggever Jesse Sprikkelman (l) en Albert Markerink (r).  | Harm Seubring / LGLD
Verslaggever Jesse Sprikkelman (l) en Albert Markerink (r).

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.