SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zeldzame Blauwvleugelsprinkhaan voelt zich thuis op Gorsselse Heide

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

GORSSEL - De Gorsselse Heide blijkt een fijne thuisbasis te zijn voor de zeldzame Blauwvleugelsprinkhaan. Het dier wordt namelijk steeds vaker gezien in het natuurgebied. Ook worden er bijzondere planten gespot, tot grote vreugde van het bestuur van Marke Gorsselse Heide. 

De soort werd voor het eerst waargenomen in 2018, op het voormalige rabattenbos. In 2019 nam het aantal bevestigde waarnemingen toe naar negentien, in 2020 kwam de teller uit op 29 en nu verspreid over het hele terrein. Het bestuur van de Heide is er trots op. Tjitske Ypma: "De Blauwvleugelsprinkhaan wordt vooral waargenomen op de (nog) kale zandige plekken waar in het kader van het natuurherstelplan bos omgevormd is naar heide." Het is niet het enige bijzondere dier op de heide, ook de Kleine parelmoervlinder werd voor het eerst gespot dit jaar.

Er zijn onlangs maatregelen genomen om de natuur zo goed mogelijk te helpen. Het huidige beheer met koeien begrazing, afplaggen en maaien lijkt z'n vruchten af te werpen. "Ook het vele werk dat de natuurwerkgroep verricht heeft helpt", beklemtoont Ypma.

Lees verder onder de foto...

"Een punt van aandacht blijven loslopende honden. Met name zoogdieren en het waterleven hebben hier last van." Inmiddels loopt er een Boa rond om mensen met loslopende honden daarop aanspreken en eventueel beboeten, om de druk te verminderen.

Bijzondere planten

Naast dieren leven er ook bijzondere planten op de heide. Bijzondere soorten die aangetroffen werden zijn bijvoorbeeld het Torenkruid en Stekelbrem en een paddenstoel: de Heideknotszwam. Dit is een rode lijst soort die voorkomt op zure heidevelden, bij struikheide. Het aantal plekken waar Klokjesgentiaan te vinden is neemt steeds toe. En in bescheiden aantallen is dit jaar het Moerasviooltje te zien geweest en wel aan de Zuidwest zijde van het Gorssels meertje. Even werd gevreesd dat deze verdwenen was.

Beelden van de Blauwvleugelsprinkhaan...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.