Ongediertebestrijders hebben hun handen vol aan de Franse wesp, terwijl je niet bang voor ze hoeft te zijn
- De 'lieve wesp'
- 3 mei 2021
- Jelle Seubring
REGIO - Het voorjaar betekent hoogseizoen voor de ongediertebestrijders. Ze krijgen volop meldingen van insecten die uit hun winterslaap gekropen zijn. Maar je hoeft niet voor elke wesp te bellen, zegt de organisatie van lokale ongediertebestrijders Beestjes Kwijt. Er zijn namelijk dieren waar je je geen zorgen om hoeft te maken, zoals de Franse veldwesp.
In het kort:
- Je zult de wesp niet snel in je drinkglas zien.
- Je kunt ze prima laten zitten.
- Ze maken veel nestjes, wat bestrijden lastig maakt.
Merijn Janssen van de organisatie: "Mensen zien van alles door hun tuin vliegen. Ze schrikken en willen die vervolgens laten bestrijden. Maar zo vroeg in het voorjaar betreft het vaak een heel lieve wesp: de Franse veldwesp. En de Franse veldwesp is niet heel erg agressief, dus die hoef je niet per se te bestrijden. De Franse veldwesp is van de limonadewesp te onderscheiden door haar lange poten, die ze ook nog eens laat hangen bij het vliegen.
Wespenangst
"Wij hebben het al weken enorm druk met de Franse veldwesp”, zegt ongediertebestrijder Marco van Hunen van Pestis Imperium, die namens Beestjes Kwijt actief is in onder meer Zutphen en Brummen. "Wespen jagen mensen schrik aan, dus dan gaan ze bellen. Welke soort wesp het betreft, speelt daarbij geen rol. Wespen zijn gewoon eng, want ze kunnen je steken. Met de Franse veldwesp valt dat mee hoor. Ze kan steken, maar doet het niet gauw."
Wie het dier toch wil bestrijden komt voor een grote uitdaging te staan. "Het is een lastig te bestrijden wesp, omdat ze niet één, maar wel 10 tot 20 nestjes maakt. Stel dat die nestjes in een dak zitten, dan moet je eigenlijk een halve dag zitten kijken waar ze in en uit vliegen om te weten met hoeveel nestjes je te maken hebt. Daar heb je natuurlijk de tijd niet voor, dus dan zie je soms een nestje over het hoofd en moet je nog eens terug. Bovendien heb je bij het bestrijden van de Franse veldwesp veel meer bestrijdingsmiddel nodig dan bij het nest van de limonadewesp."
Onder het dak
Toch zorg het dier voor gekke situaties. "We kregen een belletje van een dame die haar dak wilde vervangen. Toen ze eraan begon, bleek dat er Franse veldwespen in het dak zaten en dus werden wij gebeld. Hebben wij de nestjes bestreden en vervolgens ook maar meteen haar hele dak eraf gesloopt. Maar we hebben geen aspiraties om een sloopbedrijf te beginnen, hoor", lacht de ondernemer.
Steken kunnen de dieren wel, zegt Frans Bakker van FMB Services. Zijn bedrijf bestreed ongedierte in onder andere Lochem. "De Franse veldwesp maakt dus meerdere nestjes en in elk nest leven op het hoogtepunt zo’n 15 tot 200 exemplaren. En zoals alle wespen vinden ook deze Franse veldwespen het niet prettig als je in de buurt van hun ‘huis’ komt. Dan kunnen ze je wel degelijk steken."
Tuinmeubelen
Op je frisdrank komen ze niet af, omdat ze daar niet van houden. Waarom je ze soms dan wel op je terras ziet? "Als je houten tuinmeubelen hebt, komen deze wespen er stukjes van afknabbelen. Ze knagen het hout fijn, maken er een papje van en gebruiken dat om hun nest mee uit te bouwen. Ze komen dus wel het terras op, maar vallen mensen normaal gesproken niet lastig."
Zo ziet de Franse Wesp eruit...