SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

'Rechtszaken gemeente Zutphen gaan eigen leven leiden'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Burgerbelang Zutphen Warnsveld is van mening dat rechtszaken waarin de gemeente Zutphen verwikkeld is een eigen leven gaan leiden. Ze worden na eigen zeggen nog te vaak verrast met uitspraken en beroepsprocedures waarvan niet duidelijk is wat de insteek van de gemeente is.

In het kort:

  • 'Gemeenteraad moet meer betrokken worden'
  • 'Rechtszaken zijn echt niet altijd nodig zijn'
  • 'Windmolenplannen moeten de prullenbak in, na uitspraak Raad van State'

In een motie die ze tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota indienen vragen ze om meer betrokkenheid bij deze rechtszaken. Ze willen meer inspraak over de manier waarop de gemeente met de zaken om gaan. Deze wens komt voort uit een aantal juridische procedures van de afgelopen jaren zoals de afhandeling van letselschade door de omgevallen boom bij de aanlegplaats.

De partij legt uit: "Burgerbelang is van mening dat deze rechtszaken een eigen leven zijn gaan leiden, zonder dat er democratisch toezicht was. De wenselijkheid van het aanspannen van een rechtszaak door de gemeente of het aantekenen van een hoger beroep zou ook bepaald moeten worden door de gemeenteraad."

Financiële voordelen

Ze gaan verder: "Het is voor Zutphen een goed idee om als gemeenteraad kaders te stellen aan de manier waarop en de gelegenheden waarbij een rechtszaak beter is dan bijvoorbeeld mediation." De gemeenteraadsfractie is van mening dat de gemeente zoveel mogelijk rechtszaken moet voorkomen. "Dat heeft een groot financieel voordeel, maar het doet ook principieel recht aan de positie van de gemeente ten opzichte van de burger; de gemeente moet altijd in gesprek gaan, meedenken en oplossingen aandragen. Een rechtszaak zal soms onvermijdelijk zijn, maar het mag volgens ons nooit een automatisme worden."

Het windmolenpark bij het Twentekanaal is één van die rechtszaken waarin de gemeente verwikkeld raakte. Het windpark is afgewezen door de Raad van State en het onderzoek toonde aan dat windturbines niet in te passen zijn binnen de gemeentegrenzen. Daarnaast is er door een uitspraak van het Europese Hof naar aanleiding van bezwaren van omwonenden vastgesteld dat bij het plaatsen van windparken, er veel meer aandacht moet zijn voor de effecten op de leefomgeving.

Afscheid van windmolenplannen

Over de windmolenplannen dient Burgerbelang nog een extra motie in. Ze willen namelijk dat Zutphen 'nu echt' afscheid neemt van de afgewezen projecten. De voormalige wethouder van duurzaamheid, Harry Matser, heeft na de afwijzing van de Raad van State aangegeven dat rustig gekeken zou worden of de gemeente in hoger beroep zou gaan tegen de uitspraak. "Wij willen met de motie voorkomen dat de kosten die gepaard gaan met deze projecten door blijven lopen en de omwonenden in onzekerheid achterblijven", aldus de partij.

Dit vinden burgers van windmolens...

Reageren? Mail de redactie via [email protected]l.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.