SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
In april werden de stenen gelegd.

Net geplaatste Stolpersteine slachtoffer van vandalisme

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Vandalen hebben de net gelegde Stolpersteine in Lochem vernield. Er zijn cirkels van graffiti opgesloten. Het gaat om de Stolpersteine ter hoogte van Markt 9, Smeestraat 1 en Nieuweweg 6.

Nadat de melding donderdag bij de gemeente binnen kwam, hebben ze het laten weghalen. Dit lukte nog dezelfde middag. Alle betrokkenen zijn blij dat de Stolpersteine er weer netjes en fris bij liggen, meldt Burgemeester Sebastiaan van ’t Erv. "Laten we waakzaam blijven en vandalisme de kop in drukken. Zeker als dat zich richt op gedenkplaatsen zoals de Stolpersteine." 

Lees verder onder de foto...

Circulus-Berkel heeft de graffiti verwijderd.

Hoewel het motief voor de graffiti nog niet bekend is, doet de gemeente aangifte van vandalisme. En maakt ze een melding bij CIDI, een organisatie die actief is tegen antisemitisme. Omwonenden spreken er schande van: "Dat mensen in staat zijn dit te doen snap ik echt niet. Ze snappen de diepe betekenis achter de monumenten waarschijnlijk niet", zegt één van hen. Het is niet de eerste keer dat deze monumenten slachtoffer worden van vandelen, in Zutphen werd in 2018 een Stolperstein gestolen. 

Kunstproject

De missie van Stolpersteine Nederland en Lochem, is de herinnering levend te houden aan de slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog. Dit doen de stichtingen door deel te nemen aan Stolpersteine-project van de kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument.

In april werden de stenen gelegd...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.