SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Gerdi Makkink (r) met haar collega.

Het aardbeienseizoen is begonnen, in Gorssel loopt het storm

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

GORSSEL - Wanneer de zon schijnt zijn verse aardbeien vast recept in veel huishoudens. Dat merken ze goed bij het kraampje van Fruitbedrijf Makkink in Gorssel, ziet Gerdi Makkink

Harm Seubring in gesprek met Gerdi Makkink. Lees verder onder de podcast...

De fruitteler legt uit: "We zijn afgelopen maandag begonnen." Dit komt omdat de winter lang geduurd heeft. Het duurde even voordat de temperatuur aangenaam werd. "Iedereen zit dan met smart te wachten tot de eerste rijp zijn. Ze staan hier dan gelijk voor de deur."

Niet uit de kas

De Gorsselse aardbeien groeien niet in een kas. "Dat betekent dat we geen verwarming hebben. Er zit een kap van plastic omheen. Dus ze zijn bij ons wel iets eerder rijp dan bij de normale teelt. Wij beginnen normaliter eind mei, nu is dat begin juni geworden."

Op zonnige dagen loopt het storm bij de kraam. "De eerste vindt men het lekkerst. De hele winter hebben ze daar op moeten wachten." Wel moet je ze snel opeten, adviseert Makkink: "Na twee dagen moet je ze echt wel opeten. Koel bewaren is handig als het warm is. Maar opeten binnen twee dagen is altijd het beste."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.