SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Ronald Enklaar voor zijn pizza-oven.

'Mensen vieren deze zomer liever vakantie in een huis dan in een hotel'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Op vakantie gaan lijkt te mogen dit jaar, maar in de reisbusiness gaat het niet bepaald goed. De Lochemse ondernemer Ronald Enklaar, van Le Marche Activities, verhuurt vakantiehuizen in onder andere Italië: het land waar de pandemie snel om zich heen sloeg.

Jesse Sprikkelman in gesprek met Ronald Enklaar. Lees verder onder de podcast...

"Ik ben in Lochem gekomen nadat we een tijd in Italië gewoond hebben. Daar zijn we een keer naartoe gegaan met het gezin, we zijn daar begonnen met het verhuren van vakantiehuizen. We zijn teruggekomen in Nederland, maar verhuren de huizen nog steeds.", vertelt hij.

Dat het nu niet de beste tijd is om huizen te verhuren in Italië is een understatement, zegt hij. De pandemie verspreidde zich snel in het favoriete land van Enklaar. "Ik baalde toen alles plat was. Dat heb ik weer, dacht ik toen. Maar later lag heel Europa plat. Toen zat iedereen in hetzelfde schuitje."

Op financiële steun hoeft hij ook niet te rekenen. "We krijgen geen enkele steun van de overheid. Ik werk met Italiaanse werknemers die dus niet onder de Nederlandse regeling vallen. Vanuit de overheid daar is het allemaal heel marginaal."

Lees verder onder de foto...

Eén van de huizen in Italie.

Sinds de nieuwe versoepelingen is het weer druk bij zijn bedrijf. Mensen zijn nog wel een beetje voorzichtig, "maar ze maken zich voornamelijk druk of ze hun geld niet kwijtraken. Als hun vakantie niet door kan gaan boeken we het bedrag terug." Echter zijn ze nog lang niet terug bij hoe het was. "We zitten op zo'n 30 procent van wat het voor de pandemie is."

Huisjes zijn in trek. Daar lijken mensen liever heen te gaan dan naar een hotel of drukke camping. "Mensen willen vrijstaande huizen zonder andere mensen om zich heen. En dat is ook het meest veilige! Daar zien we heel veel groei."

Vakantie in eigen land

Vakantie in eigen land is ook populair. En dat komt de Lochemse ondernemer goed uit, want hij verhuurt ook nog huisjes in de buurt. "Dat gaat hard! Tussen februari en september is het helemaal vol. In de geschiedenis van die huizen is dat nog nooit gebeurd."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.