SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Kritiek op natuurgebied Tichelbeeksewaard: beloofde vogels voelen zich er niet thuis

ZUTPHEN - Er werden gouden bergen beloofd in het Natura 2000-gebied de Tichelbeeksewaard. Het zou bijvoorbeeld een leefplek voor diverse weidevogels moeten worden, maar ze lijken liever ergens anders hun leven te willen leiden. En dat vind de Stadspartij nogal vreemd.

In het kort:

  • Hans Boersbroek: 'Van rust tijdens het broedseizoen is geen sprake'.
  • Ze willen het gebied dichtgooien voor wandelaars in het broedseizoen.
  • De partij vraagt zich af of er wel geëvalueerd wordt. 

De gemeenteraadsfractie heeft schriftelijke vragen ingediend. Op borden rondom het natuurgebied staat dat onder andere de Kieviet, Grutto en Scholekster hier kunnen gaan broeden. Raadslid Hans Boersbroek: "Weidevogels die gebaat zijn bij voedselrijke deels drassige grond, veiligheid om ongestoord te kunnen broeden zonder de aanwezigheid van recreatie tijdens het broedseizoen. Hoe anders is de huidige werkelijkheid van de Tichelbeekse waard Noord waar geen weidevogel te bespeuren is?"

Voor vogels is het belangrijk om in alle rust te kunnen broeden. Volgens de partij is dat niet bepaald het geval. "We zien een grasproductie weiland waar mogelijk mest geïnjecteerd is, of mag worden. De slootkanten strak gemaaid, water wordt weggepompt door intensieve bemaling, dit alles omgeven door een intensief gebruikt betonnen wandelpad waardoor er van rust tijdens het broedseizoen geen sprake van is."

Wandelaars als vijand

De partij is ook niet bepaald positief gestemd over het wandelpad wat door het gebied loopt. Dit zou de vogels geen rust geven tijdens het broeden. "Zij zien elke wandelaar als vijand", legt Boersbroek uit. Ze willen graag weten waarom het college ervoor gekozen heeft om het gebied open te gooien voor wandelaars (soms zelfs met honden), tijdens het broedseizoen. Ook vragen ze het college of ze beamen dat het beter is om de boel in die periode dicht te gooien.

Lees verder onder de foto...

Een uitkijkpunt over de IJssel.

Naast een natuurgebied is het terrein in 2018 ook als recreatiegebied bestempeld. Wel met strenge regels: zo moeten honden aan de lijn blijven, er mag geen lawaai geschopt worden, afval moet worden meegenomen en mensen moeten op de wandelpaden blijven. Maar ze zijn er wel meer dan welkom.

Evaluatie

Verder wil de Stadspartij weten welke afspraken er zijn gemaakt met de boer qua grondbeheer ten behoeve van de terugkeer van de vogels. Ook willen ze weten of de ontwikkelingen in het gebied geëvalueerd worden. En we zullen weten of bij de monitoring van het proces ook natuurorganisaties betrokken zijn.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.