Jaren wachten op een sociale huurwoning: ‘Dat moet echt anders’
In Eerbeek worden nieuwe woningen gebouwd.

Jaren wachten op een sociale huurwoning: ‘Dat moet echt anders’

Vier jaar, zeven jaar en bijna twaalf jaar. Het is het gemiddeld aantal jaar dat mensen in de regio ingeschreven staan bij de woningbouw voordat ze een sociale huurwoning krijgen toegewezen. Dat moet anders, zegt Jaap Huibers, voorzitter van Woonkeus Stedendriehoek.

Jelle Seubring in gesprek met Jaap Huibers. Lees verder onder de podcast...

"Maar op dit moment kan dat niet meteen", vertelt Huibers. "We zitten met een enorme druk op de woningmarkt. Er is een tekort aan woningen." Daarnaast spelen er nog meerdere factoren mee, die zorgen voor de lange wachttijd. In de gehele Stedendriehoek zoeken zo’n vijftienduizend mensen actief naar een sociale huurwoning.

Woningtekort

Het woningtekort is niets nieuws, maar toch hebben we er nu flink last van. De laatste jaren is het tekort flink toegenomen. "Daar zijn een paar redenen voor. Er is een onderschatting van de vraag in de markt. Die komt doordat meer mensen dan verwacht alleen wonen, in plaats van samen. Dan heb je meer woningen nodig."

"Ook is er een onderschatting gemaakt in de doorstroming", legt Huibers uit. "Die had niemand kunnen voorspellen. Doordat de koopprijzen enorm toenemen zie je dat mensen gevangen raken in hun eigen segment. Mensen in de huursector kunnen niet doorstromen naar de koopsector en starters kunnen ook niet kopen. Daardoor zit het vast."

Moeilijk voor starters

Voor starters lijkt het vinden van een eigen huis soms wel onmogelijk. "Voor starters is de koopsector steeds minder bereikbaar. Maar in de huursector zijn nog wel kansen. Alleen als je starter bent en je moet reageren op een huurwoning waarbij het systeem is gebaseerd op je inschrijftijd, dan duurt het wel lang."

Uit onderzoek van de NOS bleek dat woningzoekenden jaren moeten wachten op een sociale huurwoning. In de gemeente Lochem valt het, relatief gezien, nog mee. Daar is de gemiddelde wachttijd 4 jaar en 3 maanden, Zutphen volgt met 7 jaar en 4 maanden. De gemeente Brummen spant de kroon: daar is de gemiddelde tijd van inschrijving tot het vinden van een woning 10 jaar en 11 maanden. Volgens Huibers kan je dat op verschillende manieren lezen: "Het is een gemiddelde, het is niet altijd zo dat je tien jaar moet wachten."

Nieuwbouw is lastig

Het logische antwoord op een woningtekort luidt meer woningen bouwen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Een gemiddeld bouwproject heeft vijf jaar nodig, voordat er iets staat.” De komende jaren wordt er fors gebouwd, maar dat is niet genoeg. Ook de strengere regels rond stikstof en PFAS zorgen soms voor vertraging.

Zijn er dan geen andere oplossingen? "Het is en blijft lastig. In de randstad zien we nu ook wel mensen die samen een woning betrekken. Een soort ‘friends’-woning. Dat is voor jongeren interessant, maar is op de lange termijn niet duurzaam." Steeds vaker blijven mensen, bijvoorbeeld na een echtscheiding, alleen wonen. "Daardoor zijn er meer woningen nodig. We kunnen natuurlijk niemand verplichten om samen te gaan wonen."

'Gouden tip'

Het vinden van een sociale huurwoning is dus erg lastig. Heeft Jaap Huibers, als voorzitter van Woonkeus Stedendriehoek, nog een gouden tip? "Ingeschreven staan bij ons is echt belangrijk. Wat we ook doen voor mensen die urgent opzoek zijn, is minimaal tien procent van de woningen verloten. Daarmee verlichten we iets van de druk. Als je weinig inschrijftijd hebt maak je meer kans. Maar het blijft een lot uit de loterij. Succes is niet gegarandeerd."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.