Wooncorporaties vragen om inkomensgegevens. Waarom is dat?

Wooncorporaties vragen om inkomensgegevens. Waarom is dat?

Wooncorporaties in de regio zullen binnenkort om inkomensgegevens gaan vragen. Dit wekt bij huurders veel vragen op. Want waarom doen ze dat? En weten ze dan precies wat jej verdient?

De reden dat ze het doen is omdat er sinds 1 januari van dit jaar een nieuwe wet van kracht is. Deze heet 'eenmalige huurverlaging huurders met lager inkomen'. Huurders kunnen een eenmalige verlaging krijgen als ze een huurprijs boven de 633,25 euro betalen voor een 1- of 2-persoonshuishouden of 678,66 euro voor een 3 of meerpersoonshuishouden.

Ze moeten dan wel aantonen dat hun inkomen lager was dan de grens die daarvoor bepaald is. Wooncorporaties zullen daarom on de inkomensgegevens vragen. Wooncorporatie Viverion legt uit: "Wij vragen aan de belastingdienst of deze huurders in 2019 een inkomen hadden dat lager was dan de grens voor passend toewijzen. Ook vragen we hoeveel personen er staan ingeschreven op hun adres."

Weten ze de cijfers?

Weten ze dan direct wat je inkomen is? "Nee. Wij horen alleen of uw gezamenlijk inkomen voldoet aan de voorwaarden van de regeling voor huurverlaging, en met hoeveel personen u woont. We gebruiken de informatie voor de invoering van de huurverlaging, daarna vernietigen we de gegevens", luidt de uitleg.

Als blijkt dat je in aanmerking komt voor een huurverlaging zal de wooncorporatie in kwestie een brief sturen. Daarin staat hoeveel huurverlaging je krijgt. De huurverlaging gaat dan in per 1 mei.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.