SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Het Hampshire Hotel in Zutphen.

Zutphen bevriest toeristenbelasting: 'alle beetjes helpen'

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de toeristenbelasting de komende jaren vastzetten op het tarief van 2020. De eerder geplande verhoging gaat daarmee niet door. Het doel van de bevriezing is een tegemoetkoming aan de ondernemers, die het zwaar hebben door de coronacrisis.

Jaarlijks worden de tarieven geïndexeerd. Dit jaar zou dat een stijging betekenen van 0,05 euro per nacht bij hotels, campings en vakantiewoningen. Het tarief voor vaste staanplaatsen op een camping zou stijgen met 1,05 euro. Het college van burgemeester en wethouders wil deze stijging ongedaan maken en de tarieven tot en met 2023 vastzetten. "Dat betekent in de praktijk dat de prijzen hetzelfde blijven als in 2020", legt wethouder Harry Matser uit. "Uit een rondgang is gebleken dat ondernemers er blij mee zijn."

Jelle Seubring spreekt met hoteleigenaar Anton de Lange en wethouder Harry Matser. Lees verder onder de podcast...

'Alle beetjes helpen'

Hoewel het voor een hotel maar gaat om een paar cent, is het een positieve druppel op de gloeiende plaat. Anton de Lange, eigenaar van het hotel Broederenklooster in Zutphen, is blij met de maatregel. "Ik ben lovend zoals de gemeente Zutphen het doet, ze doen ook hun best, dat gevoel heb ik", vertelt hij.

"Alle beetjes helpen. Als je het heel moeilijk hebt, dan zijn het die 'druppels'. Het is niet dat je het daarmee alleen overleefd, maar het zijn die druppels die meehelpen. Elke druppel helpt." De stijging van de toeristenbelasting met een paar cent, is maar een fractie van de kosten. Maar toch is het fijn, zegt De Lange. "Dat geldt bij alles. De rest zal je zelf bij moeten dragen."

Paar bezoekers

Het hotel en restaurant opende vorig jaar haar deuren. Daardoor kan De Lange niet op alle regelingen aanspraak maken. "Geweldig dat die regelingen er zijn, maar die hebben wij niet, dus dat is extra zuur." Momenteel verblijven er enkele bezoekers per dag, met name in het weekend. "Dan hebben we de helft van de omzet die we zouden moeten hebben om quitte te draaien."

Onder aan de streep is de hoteleigenaar blij met de gemeente Zutphen. "Wat ze doen met de precario ('terrassenbelasting', red.), dat zijn hele belangrijke zaken. Als je dat nog op je bord krijgt terwijl je niks kunt, is dat lastig." En of de gemeente niet meer kan doen? "Ze hebben het zelf ook lastig, iedereen is het haasje."

Hoewel het financieel erg zuur is voor de ondernemer, wil hij het wel in perspectief blijven plaatsen. "Er zijn altijd mensen die het erger hebben. Bijvoorbeeld de mensen die fysiek getroffen worden. Mensen die ziek zijn, of mentale problemen hebben. Daar mogen we best wat meer bij stilstaan.

De regio staat bekend om de wandel & fietsroutes.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.