SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De SP voert al jaren actie voor de zorg.

Zutphen zet schop in thuiszorg: minder aanbieders, minder marktwerking

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen gaat de organisatie van de thuiszorg en huishoudelijke zorg veranderen. De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem in met een voorstel tot verandering. Zutphen gaat straks nog maar met drie bedrijven in zee, voor een langdurige samenwerking.

Voor de inwoners die gebruik maken van de zorg en hulp verandert er zo min mogelijk, maar voor de medewerkers gaat er meer gebeuren. De SP roept al jaren dat de marktwerking in de zorg moet verdwijnen, en zorgde ervoor dat het in het coalitieakkoord van de gemeente kwam te staan. Nu is het zover, na de stemming riep SP-fractievoorzitter Nils Müller zelfs om taart in de digitale raadsvergadering.

Tegengestelde belangen

Müller noemt het "een enorme stap vooruit". De SP hekelt al jaren de marktwerking in de zorg, omdat het -zoals ze zelf zeggen- een 'slopende tegenstelling' is. Waar de thuiszorgers en de cliënten de beste zorg willen geven en ontvangen, willen de eigenaren van de zorgorganisaties vooral geld verdienen. Daardoor is de werkdruk enorm toegenomen, zijn de salarissen minimaal en konden cliënten niet altijd rekenen op een vaste hulp.

De gemeente speelde daar ook een rol in, omdat er vaak van zorgleverancier werd gewisseld. "Door de marktwerking moesten we elke twee jaar naar een ander zorgbedrijf omdat de gemeente steeds weer andere zorgbedrijven inhuurde", aldus thuiszorgster Tamara. Zij sprak maandagavond de gemeenteraad toe, om het probleem te benadrukken.

Minder concurentie

Waar in sommige markten juist genoeg concurentie moet zijn, is dat in de zorg niet nodig volgens de SP. "Commerciële, op winst beluste en met elkaar concurrerende bedrijfjes worden op die manier uit Zutphen verdreven." In plaats van de veertien organisaties die nu zorg verlenen in de gemeente, zijn het er straks maximaal drie. Dat kunnen commerciële organisaties zijn, stichtingen of ook de bestaande werknemerscoöperaties.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.