SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
V.l.n.r. Richard de Mos (Code Oranje), Anton Menkveld (KLZW), Richard Scheermeijer (KLZW) en Petra Ackermans (KLZW).

Petra Ackermans baalt want Code Oranje krijgt geen enkele zetel

ZUTPHEN - Petra Ackermans, gemeenteraadslid in de gemeente Zutphen namens Kies Lokaal Zutphen Warnsveld, zag het helemaal voor zich: Code Oranje in de Tweede Kamer en zij vertegenwoordigen de partij in Zutphen. Echter is het niet zover gekomen, Code Oranje kreeg te weinig stemmen.

Het plan van Code Oranje was om lokaal voeten aan de grond te krijgen door onafhankelijke gemeenteraadsfracties aan zich te binden. Ackermans (die zelf op de kieslijst stond) baalde toen ze hoorde dat de partij de Tweede Kamer niet in mag. "Ik ben verbaasd dat de geluiden uit de samenleving haaks staan op de uitslag", legt ze uit. Echter kwam in de peiling begin deze maand de partij niet hoger dan een tiende plek. Ackermans had minimaal één zetel in de kamer verwacht.

Code Oranje was één van de vele nieuwe partijen die op de lijst stonden. "Gezien de hoeveelheid aan nieuwe partijen en dat het lastig is om campagne te voeren tijdens corona, is het ook niet helemaal bijzonder dat Code Oranje met weinig budget het niet haalt." Ze denkt te weten waarom mensen niet op de partij gestemd hebben: "Mensen vinden Code Oranje te klein en hebben daarom op bijvoorbeeld Forum voor Democratie gestemd. Zij zijn toch een stuk bekender."

Bekendheid in Zutphen

Het campagnevoeren heeft wel voor iets positiefs gezorgd, let ze uit. "Kies Lokaal Zutphen Warnsveld is hierdoor wel in Zutphen bekender geworden, wij zijn gestart net voor de uitbraak van corona. Op dat punt was het goed dat er campagne gevoerd werd zodat wij in Zutphen zichtbaarder werden. Met name van ondernemers kregen wij positieve signalen. Ze zeiden dat er gestemd gaat worden op ons tijdens de gemeentelijke verkiezingen. Tijdens deze verkiezingen gingen ze echter toch voor de VVD."

Ackermans benadrukt dat haar gemeenteraadsfractie wel door blijft gaan met steun van Code Oranje, ook al krijgt de partij geen voeten aan de grond in de landelijke politiek. "De kracht van meerdere lokale partijen de kennis en kunde vanuit de regio is belangrijk."

Petra Ackermans vertelt over Code Oranje...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.