Wat stemde de regio? Check hier de uitslagen van Zutphen, Brummen en Lochem
- Tweede Kamerverkiezingen
- 18 maart 2021
- Jelle Seubring
REGIO - Na drie dagen zijn woensdagavond de stembussen gesloten, en zijn ze vervolgens weer geopend voor de telling. De voorlopige uitslagen zijn binnen. Landelijk is de VVD de grootste partij, gevolgd door D66. Maar wat stemde de regio? Check het hieronder per gemeente.
Zutphen: wisseling van de wacht
In Zutphen werd de partij van Sigrid Kaag, D66, de grootste met 17,7 procent van de stemmen. Daarop volgt de VVD met 17,4 procent. Bij de vorige verkiezingen won de VVD en volgde D66, maar deze keer is er een wisseling van de wacht. GroenLinks kelderde het hardst. Die partij kreeg in 2017 nog 13,3 procent van de stemmen, dit jaar slechts 7,9 procent. De nieuwe partij Volt scoorde in de gemeente erg goed. 2,5 procent van de Zutphense stemmen ging naar die partij.
Brummen: FvD stijgt flink
De VVD is, als vanouds, de grootste partij gebleven onder de Brummense bevolking. 25,6 procent van de stemmen ging naar de VVD, iets meer dan bij de vorige verkiezingen. D66 volgt op de tweede plek met 14,5 procent. Forum voor Democratie (FvD) steeg het hardst. Bij de vorige verkiezingen stemde 1,5 procent van de inwoners op die partij, dit jaar 4,1 procent. De SP verloor de meeste kiezers, zij daalden van 10,9 procent naar 6,7 procent. Bij de nieuwkomers werd er het meest gekozen voor JA21, zij haalden 2,5 procent van de stemmen.
Lochem: BBB rukt op
Net als in Brummen bleef de VVD één van de grootste partijen in Lochem, met 25,4 procent van de stemmen. Dat is wel iets minder dan bij de vorige verkiezingen, toen haalden ze 27,7 procent. D66 volgt op de tweede plek met 17,5 procent. Bij de vorige verkiezingen stond het CDA nog op de tweede plek, zij zakken nu naar de derde positie. De partij van Jesse Klaver (GroenLinks) verloor het meeste stemmen, ze daalden van 9,3 procent naar 4,7 procent. De nieuwe BoerBurgerBeweging (BBB) scoorde onder de nieuwkomers het meeste aantal stemmen. Vanuit het niets kregen ze 6,0 procent.
Lagere opkomst
Het opkomstpercentage lag bij deze verkiezingen in alle gemeenten lager. Dat betekent dat er minder mensen hun stem hebben uitgebracht. Mogelijk heeft dat te maken met het coronavirus, ondanks de speciale maatregelen die zijn getroffen. In Zutphen ging 79,8 procent naar de stembus, ten opzichte van 82,6 procent in 2017. In Brummen dit jaar 80,7 procent en bij de vorige verkiezingen 83 procent. In Lochem ging het grootste deel van de inwoners stemmen, maar ook iets minder dan de vorige keer. Dit jaar 85,2 procent en in 2017 86,7 procent. Landelijk is het opkomstpercentage 82,6 procent.
We vroegen eerder op straat wat men ging stemmen...