Makelaar Roelof Vos: 'Veel mensen uit het westen trekken naar de Achterhoek'
Roelof Vos van Thoma Post Makelaars.

Makelaar Roelof Vos: 'Veel mensen uit het westen trekken naar de Achterhoek'

In de regio is er heel veel vraag naar koophuizen, maar er is weinig aanbod. Makelaar Roelof Vos, van Thoma Post Makelaars, ziet veel mensen op woningen reageren. Mensen uit het westen trekken naar het oosten en ook uit de lokale omgeving is er veel vraag naar koophuizen, legt hij uit.

Harm Seubring in gesprek met Roelof Vos. Lees verder onder de podcast...

Door de lage rente is dit een goed moment om een huis te kopen en te financieren. Daarom is er op dit moment veel prijsontwikkeling. “De prijzen voor een huis zijn erg gestegen. Het afgelopen jaar is het gestegen met 15 % en dat is erg veel”, vertelt Vos. Door de hoge prijzen komen de jongeren niet meer aan bod om een huis te kopen. Een tip van Vos: “Zorg dat je professioneel bedrijf in huurt. Wij weten wat er op de markt is en wat er nog komt. Wij weten wat de prijsontwikkelingen zijn en wat de andere lokale ontwikkelingen zijn die invloed hebben op het wonen en woonplezier. Als je geen makelaar in handen neemt wordt het sentiment belangrijker dan de nuchterheid en bied je vaak de prijs die ver buiten de markt ligt”.

Wachtlijst

Als er op dit moment een twee onder een kapwoning te koop staat dan zijn er zo’n 30 á 40 serieuze belangstellenden. Door de coronamaatregelen kan een makelaar niet iedereen het huis laten zien. Individueel mogen de belangstellenden het huis bezichtigen. Dit duurt ongeveer een uur en zo beperkt je ook het aantal belangstellenden die mogen komen kijken. Om dit moment mogen zo’n 15 á 20 belangstellenden komen kijken. De rest komt op een wachtlijst.

“Als je niet op de voorste rij zit is het lastig om er tussen te komen en moet je al blij zijn als je bij de eerste shift zit. En ook hier kan een makelaar veel betekenen voor de woning zoekenden” zegt Vos. Een makelaar inhuren kost natuurlijk geld. De makelaar laat het afhangen van het type huis, de wensen die de mensen hebben en van het onderhandelingsresultaat. Per situatie wordt er dus onderhandeld over een prijs die de koper moet betalen. Ook draait de koper op voor de kosten koper, de bijkomende kosten, die niet meer mee mogen worden gefinancierd. Men moet dus flink wat eigen geld mee nemen om de overdrachts-, notaris- en hypotheekkosten te kunnen betalen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.