SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Afschaffing marktwerking bij huishoudelijke hulp dichterbij, Zutphen zet stappen

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil meer samenwerking binnen de uitvoering van de huishoudelijke zorg. In een definitief voorstel van het college van burgemeester en wethouders wordt een concreet plan voorgesteld aan de gemeenteraad. Vanaf dit najaar wil de gemeente nog maar met drie partijen werken.

"De huishoudelijke zorg is een belangrijke gemeentelijke voorziening voor de ruim 1300 mensen in Zutphen die niet zelfstandig hun huishouden kunnen doen. De mensen die het werk doen zijn de laatste jaren verdeeld over meer dan 10 bedrijven", legt verantwoordelijk wethouder Mathijs ten Broeke (SP) uit. Het afschaffen van de marktwerking in de zorg is al jaren een groot speerpunt van de Zutphense SP-fractie.

Aflopende contracten

In het coalitieakkoord werden al afspraken gemaakt over de nodige veranderingen in de huishoudelijke hulp. Die hulp wordt geregeld en gefinancierd door de gemeente zelf. Dit jaar is er de kans om iets eraan te gaan doen. "De huidige contracten met aanbieders van huishoudelijke zorg lopen in september 2021 af. Dit is dus hét moment om het anders te doen en ik ben trots op ons voorstel dat er nu ligt."

De bedoeling is om vanaf dit najaar met meximaal drie 'ervaren en betrokken' uitvoerders van huishoudelijke zorg te werken. De gemeente is vervolgens van plan een langdurige samenwerking op te bouwen. "Dit biedt meer mogelijkheden om samen te werken aan het verbeteren van het netwerk van de cliënt." Ondertussen wordt er ook samengewerkt met de huidige werknemerscoörporaties, die dertien procent van het lokale marktaandeel in handen hebben.

Veranderingen

De gemeente wil waarborgen dat cliënten hun eigen vertrouwde hulp behouden. Daarnaast moet er meer kwaliteit komen en moeten de medewerkers meer werkzekerheid en zeggenschap krijgen in de organisaties. Vanaf september moeten de nieuwe contracten ingaan.

Het voorstel moet nog wel besproken worden in de gemeenteraad. Maar gezien het voorstel afkomstig is van de coalitiepartijen, is het waarschijnlijk dat het voorstel wordt aangenomen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.