SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphen wil huisjesmelkers aan gaan pakken met strengere regels

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is voornemens om particuliere verhuurders aante gaan pakken. Dinsdagavond hebben ze een voorstel aangenomen waar in staat dat verhuurders een vergunning moeten krijgen. Ook mogen woningen alleen gekocht worden door mensen die er gaan wonen.

In het aangenomen voorstel staat dat het college een huisvestingsverordening moet gaan schrijven. In die verordening moet komen te staan dat verhuurders voortaan een vergunning moeten hebben om woningen te verhuren. Als de verhuurders zich niet gedragen, kan de gemeente hen hun vergunning ontnemen. Ook komt in de verordening te staan dat woningen niet meer opgekocht mogen worden om duur te verhuren. Nieuwe woningen mogen alleen gekocht worden door mensen die van plan zijn er te gaan wonen. Andere steden gingen Zutphen al voor hierin.

De SP heeft dit voorstel op tafel gelegd. Fractievoorzitter Nils Müller heeft het niet zo op 'huisjesmelkers': "Al jaren maken particuliere verhuurders misbruik van het tekort aan woningen. "Huisjesmelkers vragen de hoofdprijs voor een kleine, slecht onderhouden kamers. Anonieme investeringsfondsen kopen woningen op om ze vervolgens duur te verhuren. Daar gaan we nu een eind aan maken. In Zutphen zijn woningen bedoeld om in te wonen, niet meer om grof geld mee te verdienen."

Grof geld verdienen

In Zutphen valt dus in de toekomst geen goud geld meer te verdienen met het verhuren van woningen. "Dat de gemeenteraad deze motie heeft aangenomen is geen kleinigheid. Het is een duidelijk signaal: in Zutphen zijn woningen om in te wonen; niet om grof geld mee te verdienen" Ook staat in de motie dat het ‘Passend Toewijzen’ kritisch geëvalueerd moet worden, dat er strenger toezicht moet komen op slechte verhuurders en dat er moet worden gehandhaafd in het geval van illegale verhuur.

Naast SP stemde ook GroenLinks, PvdA en Stadspartij voor de motie.

Dit en meer nieuws hoor je in de nieuwsupdate...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.