ICT-systemen Staring College gegijzeld, school betaalt losgeld
Het Staring College in Lochem.

ICT-systemen Staring College gegijzeld, school betaalt losgeld

Het Staring College in Lochem is slachtoffer geworden van zogenoemde 'gijzelsoftware'. Criminelen hebben de ICT-systemen van de school besmet met een virus, en hebben losgeld gevraagd om de bestanden weer werkend te maken. De school is op dit verzoek ingegaan.

Dit om de continuïteit van het onderwijs te waarborgen, aldus de school. Welk bedrag is betaald om de bestanden te ontsleutelen is niet bekend gemaakt, in verband met het strafrechtelijk onderzoek. Het schoolbestuur heeft aangifte gedaan van de digitale gijzeling en een extern onderzoeksbureau ingehuurd om de schade in kaart te brengen.

Versleuteling

Ransomware is een soort virus waarbij bestanden versleuteld worden. Daarmee worden ze onleesbaar en dus onbruikbaar. Criminelen vragen losgeld in ruil voor de sleutel waarmee de bestanden weer te lezen zijn. Vaak gaat het om tienduizenden euro's, die betaald moeten worden met Bitcoin.

Dinsdag werden de eerste signalen opgevangen van de aanval. Diverse bestanden van de school waren al onbruikbaar. Om het onderwijs en de examens niet in gevaar te brengen is besloten om te betalen. Komende maandag kunnen de leerlingen nog geen les krijgen, maar daarna moeten de lessen weer door kunnen gaan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.