SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Brummense basisschool moet sluiten van ministerie

BRUMMEN - Basisschool Expeditie 24/7 in Brummen moet sluiten. De afgelopen jaren is het aantal leerlingen alleen maar gedaald, waardoor het aantal onder de norm van het ministerie is uitgekomen. Daarom wordt de financiering stopgezet en gaan de schooldeuren dicht.

In totaal zitten er nog 44 leerlingen op de school. De norm van het ministerie is 57. "Als je drie jaar onder de norm zit, wordt de financiering stopgezet", vertelt Frans Laarakker, bestuurder van scholengroep GelderVeste. "We vinden het erg jammer dat Expeditie 24/7 moet sluiten, maar het is niet anders. Zonder geld kunenn we geen onderwijs bieden."

Bijzonder onderwijsconcept

De school geeft les met een speciaal onderwijsconcept, waarbij de leerlingen les krijgen in units in plaats van reguliere klassen. Zo'n unit bestaat uit kinderen van verschillende leeftijden. Gedurende een schooldag gaan ze naar verschillende hoeken om daar uitleg te krijgen over de lesstof die ze nodig hebben. Per kind kan dat verschillen, de één heeft meer les nodig over taal en de ander over rekenen.

Het lag niet aan de onderwijsvorm, stelt Laarakker: "Er zijn gewoon teveel scholen in Brummen, en in verhouding te weinig kinderen. We geloven in ons concept, wat op vijf andere scholen wel werkt. Maar met vijfduizend inwoners en vier andere scholen redden we het gewoon niet in het dorp. Daar moet je realistisch in blijven."

Nieuwe school zoeken

De ouders moeten opzoek naar een nieuwe school voor hun kind, nog voor de zomervakantie. "De school gaat na dit schooljaar dicht, maar gelukkig hebben veel ouders al een nieuwe plek gevonden." De scholengroep is na de sluiting niet meer te vinden aan de Brummense kant van de IJssel, alleen in de Achterhoek. "Sommige ouders hebben zich aangemeld bij één van onze andere scholen, anderen bij de collegascholen in Brummen."

Na de vakantie krijgen alle ouders een brief waarin gevraagd wordt of er een nieuwe school is gevonden. "Als dat niet het geval is, helpen we daarbij", aldus de bestuurder. De negen medewerkers van de school kunnen aan het werk blijven bij GelderVeste. De ruimte die vrijkomt in het schoolgebouw wordt in gebruik genomen door de Oecumenische Basisschool.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.