SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Nieuwe zorginstellingen minder snel welkom in Zutphen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen gaat minder nieuwe zorginstellingen toelaten in de gemeente. Bijna wekelijks klopt een instelling of ondernemer aan, met de wens om zorg aan te bieden in Zutphen. Volgens de gemeente is de balans weg en moet de rem erop worden gezet.

"We mogen ons gelukkig prijzen met goede en vooral genoeg zorginstellingen voor Zutphen", vertelt wethouder Mathijs ten Broeke. "Goed voor het welzijn, de gezondheid en de werkgelegenheid." Maar er zit ook een keerzijde aan de komst van alle zorginstellingen, stelt Ten Broeke. Volgens hem komen er bijna wekelijks nieuwe aanvragen binnen.

Uit evenwicht

Vergeleken met andere gemeenten telt Zutphen veel woonzorginstellingen. Veel van de bewoners die de instelling verlaten blijven vervolgens ook in Zutphen wonen. Ten Broeke: "Veel van deze mensen zijn terecht gekomen in wijken met de goedkoopste woningen. Hierdoor is de sociale diversiteit en sociaaleconomische balans in Zutphen in sommige wijken uit evenwicht. We moeten deze balans zien terug te vinden."

De gemeente zet daarom de rem op de komst van de instellingen, door een afwegingskader in te voeren. Daaarbij wordt bij elke aanvraag voor een nieuwe instelling of uitbreiding van een bestaande zorginstelling gekeken wat er nodig is voor de eigen inwoners van de gemeente.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.