SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

Veilig wonen doe je met gehard glas

  •  PARTNER CONTENT
  •   13 januari 2021
  •  Gepresenteerd door

REGIO - Gehard glas is een stuk robuuster dan gewoon glas. Dit wordt gedaan met het toepassen van een warmte- en koud proces, wat ook wel harden of voorspannen genoemd wordt. Bovendien heeft gehard glas een hittebestendigheid tot maar liefst zo’n 270 graden Celsius. Bezwijkt het glas toch onder druk of hitte? Het zal dan uiteen vallen in stukjes. Hierdoor zal niemand gewond raken. Gehard glas is dan ook vooral een goede keuze als je veiligheid hoog in het vaandel hebt staan. Dit type glas is met name handig op plekken waar veel samenkomen. Ramen kunnen hier namelijk veel te lijden hebben. Hierbij kun je onder andere denken aan winkels, zwembaden, et cetera. Toch kan gehard glas ook in een woning gebruikt worden, bijvoorbeeld in douchewanden of deuren.

Hardingsproces

Voordat de ruit gehard wordt zal het glas op maat gesneden worden. Ook wordt het dan voorzien van een rand. Na de voorbereiding zal het glas vervolgens naar een hardingsoven gebracht worden. Hier wordt het verhit tot ongeveer 650 graden Celsius. Het verwarmen zal ervoor zorgen dat het glas zachter wordt. In rap tempo zal de plaat vervolgens gekoeld worden, wat gedaan wordt met behulp van koude lucht. Door de koeling zullen de buitenste lagen van het gehard glas in vaste toestand komen. Dit heeft als gevolg dat de binnenste platen gaan krimpen. Trekspanningen zullen hierdoor ontstaan, wat een drukspanning in de buitenste en binnenste laag van het gehard glas tot gevolg zal hebben. Beide spanningen zijn hierbij perfect in evenwicht, wat gehard glas dus zo sterk maakt.

Voordelen

Gehard glas heeft een aantal voordelen. Zo is het bestand tegen extreem lage temperaturen, maar ook tegen temperatuurverschillen tot maar liefst 200 graden Celsius. Het is bovendien hittebestendig tot circa 300 graden Celsius. Daarnaast is het goed bestand tegen stompe voorwerpen en heeft het in zekere mate doorvalbeveiliging. Het kan daarnaast bevestigingsmiddelen stevig klemmen en heeft een buigbreeksterkte die een stuk hoger is dan die van gewoon glas. Het is dan ook ideaal om toe te passen bij douchedeuren, binnen- en buitendeuren die volledig van glas zijn en glazen wanden.

Nadelen

Helaas heeft gehard glas ook een paar nadelen. Zo zal bij een breuk meteen een volledige opening ontstaan. Ook is het niet toe te passen als doorvalbeveiliging op plaatsen waar mensen naar beneden kunnen vallen. Alhoewel het dus wel goed bestand is tegen stompe voorwerpen, is het slecht bestand tegen de impact van puntige of scherpe voorwaarden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.