SP vindt dat er een woning had moeten zijn voor uit huis gezette familie

SP vindt dat er een woning had moeten zijn voor uit huis gezette familie

De Zutphense SP-fractie is van mening dat er een woning had moeten zijn voor de familie Nijland. Deze familie is door de gemeente uit hun huis gezet omdat er een ander bestemmingsplan op de woning zat.

De SP geeft niet de gemeente de schuld, maar wel het beleid wat gevoerd wordt. Fractievoorzitter Nils Müller: "Dit gezin zou net als zoveel mensen terecht moeten kunnen in een fatsoenlijke woning. Dat er nu geen woning gevonden kan worden is het gevolg van het enorme tekort aan fatsoenlijk en betaalbare woningen. Daarom moeten er zo snel mogelijk meer fatsoenlijke en betaalbare woningen bij komen voor gezinnen maar ook voor bijvoorbeeld alleenstaanden."

 

Volgens hem is het vooral de schuld van de huurbaas. "Dit pand had niet verhuurd mogen worden en ik kan me niet voorstellen dat de verhuurder dat niet wist. Het is schandalig dat hij dit pand toch verhuurd heeft. Maar ja, hij wil natuurlijk niet dat het leeg staat." Zelf legde de huurbaas, Sijmen Schouten, eerder uit dat hij echt niet wist dat er een ander bestemmingsplan op de woning zit. Het is een dienstwoning, wat betekent dat alleen mensen er mogen wonen die betrokken zijn bij de naastgelegen bedrijfshal.

Vergunningenstelsel

Wat betreft het verhuren van woningen kan er een hoop beter, denkt Müller. "Wij zij ook al sinds jaar en dag voor de invoering van een vergunningenstelsel voor verhuurders, zodat je de verhuurvergunning kan intrekken als verhuurders structureel de fout in gaan."

De partij vindt het een kwalijke zaak. "Niemand zou op straat moeten komen te staan en zéker niet een gezin met kinderen", legt hij uit. Het was beter geweest als de gemeente had kunnen helpen, maar "dat zou alleen kunnen als de gemeente zelf woningen heeft om te verhuren. Dus er zou een gemeentelijk Woonbedrijf moeten komen, zodat de gemeente kán helpen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.