Familie uit huis gezet door gemeente Zutphen: 'We zijn in de steek gelaten'

Familie uit huis gezet door gemeente Zutphen: 'We zijn in de steek gelaten'

De gemeente Zutphen heeft een familie uit hun woning aan de Loohorst in Zutphen gezet. Dit omdat zij er volgens het bestemmingsplan niet mogen wonen. De familie is van mening dat de gemeente ze erg in de steek gelaten heeft.

De familie Nijland, vader moeder en een zoontje van 11, zijn in maart vanuit Coevorden naar Zutphen verhuisd. Hier konden ze een huis huren aan de Loohorst. Echter bleek later dat het pand een dienstwoning is en dat de bewoners betrokken moeten zijn bij het naastgelegen bedrijfspand. Dat was niet het geval. Op dit moment wonen ze op een camping in Vorden en moet hun zoontje naar een andere school. "Hij moet nu weer nieuwe vriendjes maken en dat is echt niet fijn voor hem", legt moeder Marijke Nijland uit.

Het pand is eigendom van Sijmen Schouten. "Omdat mijn bedrijf daar niet van de grond kwam ben ik het gaan verhuren. De familie kon tot januari hier wonen, daarna zou de boel verkocht gaan worden. Maar omdat de gemeente ineens op de proppen kwam het het feit dat het een dienstwoning is moesten ze eerder weg. Ze wilde het niet door de vingers zien helaas. Ik had het veel liever anders gezien", legt hij uit.

Brief naar burgemeester

De familie is vooral boos op de gemeente. "We hebben een brief naar de burgemeester verstuurd. Maar ze schuift het af op de gemeente Bronckhorst, waar we nu wonen. We voelen ons zeer in de steek gelaten door de gemeente. Hoe kunnen ze een gezin, met een kind van 11, op een camping laten wonen?" De gemeente bevestigt dat ze er niet mogen wonen, volgens het bestemmingsplan. Ook hebben ze deze zomer verschillende brieven gestuurd naar de eigenaar en de huurders. "De gemeente heeft geen dwangsommen opgelegd, maar heeft wel gemeld aan de huurders dat wij een dwangsom kunnen opleggen als huurders niet tijdig vertrekken", legt woordvoerder Louwina Kadijk uit. 

Ook heeft de gemeente, naar eigen zeggen, geholpen met het zoeken naar een nieuwe woning. "We hebben contact opgenomen met woningbouwverenigingen om eventueel te bemiddelen, maar daar waren helaas geen woningen beschikbaar. De gemeente zelf heeft geen woningen." De familie heeft een urgentieverklaring bij de woningbouwverenigingen aangevraagd, maar deze is niet gehonoreerd. Dit omdat de familie nog maar kort in de gemeente Zutphen woont.

Huurbaas Schouten is niet blij met de situatie. "Ik vind het echt heel vervelend voor ze. Ik heb m'n best bij de gemeente gedaan en heb ze ook mijn excuses aangeboden."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.