Opinie: Even over de financiering van burgerinitiatieven in Zutphen

Opinie: Even over de financiering van burgerinitiatieven in Zutphen

  •  'Geld blijft in de zak'
  •  26 oktober 2020
  •  

Dat de gemeente Zutphen in zwaar financieel weer zit, is niets nieuws. Er is al fors bezuinigd en er dreigen nieuwe tekorten. Wethouder Matser zit met zijn handen in het weinige haar. Recentelijk liet hij weten dat de rek er nu uit is. Meer bezuinigen kan niet meer.

In dat licht is het opmerkelijk dat in de gemeentelijke Programmabegroting uitgavenposten staan waarvan de schrik je om het hart slaat. Het college heeft een nieuw initiatief van de Zutphense Uitdaging met de naam Mpower omarmd. Met dit project kunnen maatschappelijke initiatieven van inwoners worden ondersteund. De gemeente subsidieert dit project tot en met 2024 met maar liefst ruim 750.000 euro.

"In Zutphen wonen veel mensen die zich actief maatschappelijk willen inzetten en die hebben ondersteuning nodig", zo laten de initiatiefnemers weten. Klopt als een bus. Daarom werd al in 2014 Stadsonderneming Zutphen opgericht. Een burgerinitiatief met als doel initiatiefrijke inwoners die Zutphen beter willen maken te ondersteunen. Kortom, het zogenaamde nieuwe initiatief Mpower bestaat al zes jaar. Sterker, de teksten die Mpower gebruikt, lijken rechtstreeks gekopieerd.

Daadkrachtig

De afgelopen jaren heeft Stadsonderneming Zutphen talloze initiatieven daadkrachtig ondersteund. Bijvoorbeeld via het project Academie Zutphen waarmee de afgelopen jaren zo’n 20 inwoners op weg zijn geholpen. Via een persoonlijke begeleiding en met ondersteuning van ondernemers uit Zutphen. Met als resultaat onder meer een creatieve broedplaats, een project voor uitstapjes voor mensen met een smalle beurs, een fietstaxibedrijf, een bedrijf voor stedelijke vergroening en een coaching-praktijk via tuinieren.

Wat heeft dat de gemeente gekost? Niets. Dat wil zeggen, de gemeente wilde er geen geld aan besteden. Academie Zutphen werkt met een begroting van zo’n €5000,- per jaar maar zelfs dat had de gemeente er niet voor over. Gelukkig doneerden enkele landelijk fondsen ons en de rest betaalden we uit eigen zak. Daar doen we niet moeilijk over want de maatschappelijke meerwaarde is een mooie beloning.

"Die elk hun eigen plasje doen en ook willen dat het blijft ruiken"

Er is dus niet veel geld nodig om inwoners met een maatschappelijk initiatief op weg te helpen. Hoe kan het dan dat men een project optuigt dat €150.000,- per jaar kost? Simpelweg omdat alles en iedereen erbij is gehaald. Want dat ziet de gemeente nu eenmaal graag. Samenwerken, krachten bundelen, elkaars potentieel benutten; dat soort retoriek. Dat je daarmee een logge, geldverslindende organisatie creëert, vindt men niet erg. Zo bestaat de stuurgroep van Mpower al uit elf personen uit evenzoveel organisaties. Die elk hun eigen plasje doen en ook willen dat het blijft ruiken. Met zo’n Raad van Elf eindigt elk bal in een kater.

De vraag blijft hoe het kan dat een wethouder financiën, die het water aan de lippen staat, zo veel subsidie geeft aan iets wat tegen veel lagere kosten ook werkt. Die vraag mag de raad aan hem stellen.

Je leest nu een opiniestuk. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.