Minder sociaal werkers en geen Buurtservice, bezuinigingen Perspectief in Zutphen slaan toe

Minder sociaal werkers en geen Buurtservice, bezuinigingen Perspectief in Zutphen slaan toe

Welzijnsorganisatie Perspectief vermindert het aantal sociaal werkers in de wijken in Zutphen, schrapt Buurtservice en Vrijwilligerscentrale én stuurt een nog onbekend aantal medewerkers de deur uit. Dat is het gevolg van de bezuinigingen van de gemeente Zutphen, de subsidieverstrekker van Perspectief.

Voor de komende jaren is die subsidie flink naar beneden gegaan. Daarom moet de organisatie keuzes maken in wat ze met dat geld doen en wat de gemeente wil dat de organisatie doet. "De gemeente vraagt ons om een transformatie in combinatie met een forse bezuiniging. Deze transformatie gaan we graag aan. Tegelijkertijd is het een grote opgave met veel impact. Perspectief moet daarom keuzes maken. Voor een aantal medewerkers betekent dit helaas dat zij hun baan niet behouden", zegt Jorinde Klungers, directeur-bestuurder van Perspectief.

Buurtservice definitief geschrapt

Na 10 jaar moet de Buurtservice, in haar huidige vorm, stoppen. De service doet allerlei klusjes als boodschappen, reparaties in huis of de stoep vegen. Het wordt gerund door vrijwilligers, die het als een soort dagbesteding gebruiken.

De vrijwilligers waren al bang voor het einde van hun geliefde organisatie en ze startten een petitie. Dat mocht echter weinig meer baten. Wel wordt nog wel gekeken of het in een andere vorm, met minder subsidie, door kan gaan.

Lees verder onder de video...

Minder wijkteams

Een andere maatregel is het verminderen van het aantal sociaal werkers. Daardoor wordt ook het aantal wijkteams minder. "Inwoners kunnen vanaf juli 2020 bij onze drie integrale sociale wijkteams terecht." De komende maanden wordt gekeken hoe dat moet worden ingevuld.

Wethouder Mathijs ten Broeke is positief over de veranderingen: "We streven naar een positieve ontwikkeling van 'zorgen voor' de inwoners naar 'zorgen dat' de inwoners in staat zijn voor zichzelf te zorgen. We willen de hulpafhankelijkheid van inwoners waar mogelijk verminderen. We willen een samenleving waarin mensen worden geactiveerd om naar vermogen maatschappelijk actief te zijn. Dit vraagt van Perspectief meer nadruk op de collectieve benadering."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.