Zutphen krijgt initiatievenfonds: 'iedereen moet zijn idee kunnen pitchen'

Zutphen krijgt initiatievenfonds: 'iedereen moet zijn idee kunnen pitchen'

Het ZutphenFonds is een feit. Het fonds is bedoeld om iniatieven uit én voor de samenleving beter en makkelijker te kunnen realiseren. Het idee voor het fonds kwam voort uit de afschaffing van de reclamebelasting en daarbij de stijging van de ozb.

Twee jaar geleden werd het al bedacht, maar nu is het zover. De Zutphense Uitdaging, een organisatie die ondernemers bij elkaar brengt om maatschappelijk betrokken te raken, gaat de uitvoering van het fonds doen. Wethouders Annelies de Jonge en Harry Matser zijn enthousiast. "Ik ben al mijn hele leven vrijwilliger", vertelt Matser. "Er zijn veel goede ideeën, maar het is best lastig om dat allemaal goed neer te zetten met een groepje vrijwilligers." Daar biedt het ZutphenFonds een goede uitkomst. "Vrijwilligers hebben nu een heel mooi platform om aan hun initiatieven te werken."

Samenbrengen

Het doel van het fonds is niet alleen initiatieven geld geven. Het gaat vooral om initiatiefnemers, vrijwilligers en bedrijven samen te brengen. "We willen een groot online en offline 'crowdsourcingplatform' maken. Als je een idee hebt dat het leefklimaat in Zutphen verbetert, kan je je bij ons melden", legt Armijn van Roon uit, die betrokken is bij de uitvoering van het fonds.

Ze krijgen dan hulp, waar ze dat nodig hebben en kunnen gebruiken. "Daarbij willen we de initiatiefnemer niet betuttelen. We kijken op maat wat er nodig is. Iemand die heel goed zijn plan kan verwoorden hoeft geen hulp bij het projectplan, maar misschien wel bij het zoeken naar vrijwilligers. Iemand anders moet misschien wel geholpen worden bij de tekentafel."

Kosten

Het fonds krijgt de komende jaren 143.000 euro subsidie, en voor vorig en dit jaar 193.653 euro. Daarnaast is er ruim 12.000 euro per jaar beschikbaar wat bedoeld is voor iniatieven bij de winkelcentra in de gemeente.

De financiering voor het fonds komt voort uit het afschaffen van de reclamebelasting. "Hierdoor hebben we minder inningskosten bij Tribuut", legt Harry Matser, wethouder Financiën, uit. "Dit geld kunnen we mooi gebruiken voor het fonds."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.