SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Folder met desinformatie over coronavirus verspreid in Zutphen

ZUTPHEN - In Zutphen is een folder, genaamd Gezond Verstand, verspreid. Mensen die 'm op de mat krijgen zijn hier niet over te spreken en zelfs van geschrokken.

Complottheorieën en desinformatie worden al langer verspreid via social media, maar vinden nu ook hun weg via de brievenbussen. Op de voorkant van de folder staat dat ze een oplage hebben van één miljoen exemplaren.

In het blad worden stevige uitspraken en beweringen gedaan. Zo schrijven ze dat "de gevestigde media het gezond verstand blokkeert en je van je kennis beroofd." Daarnaast zouden journalisten die schrijven over complotdenkers een opdracht van de Amerikaanse CIA uitvoeren. Een onderbouwing met bronnen ontbreekt echter in het artikel. En wij van LokaalGelderland kunnen bevestigen nog nooit iemand van de CIA gesproken te hebben.

Anderhalve meter niet nodig

In een ander bericht beweert redacteur Hans Labohm dat de klimaatcrisis niet bestaat. De onderzoeken naar de toename van CO2-uitstoot zouden niet 'serieus' zijn. Een verwijzing naar die onderzoeken wordt niet gegeven. In het blad staat tevens een advertentie waarin niet-onderbouwde beweringen over het coronavirus worden geuit. Waaronder dat anderhalve meter afstand houden zinloos zou zijn.

Boze reacties

Zutphenaren reageren boos op de folder. "Het is een schande dat zoiets zomaar verspreid wordt. Het zet mensen tegen elkaar op en zorgt voor agressie en boosheid. Het is bizarre propaganda", legt een Zutphenaar. Een andere: "Er staat de grootste onzin in die ik ken. Ik kan het relativeren, maar mensen die dat niet kunnen gaan het misschien geloven. En dat is best eng."

Gezond Verstand is een project van Karel van Wolferen. Hij was emeritus-hoogleraar Universiteit van Amsterdam en NRC-correspondent. Het staat vol met desinformatie over het Coronavirus.

Zondag Met Lubach besteedde aandacht aan complotdenkers...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.