SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Dit zijn de nieuwe maatregelen van de gedeeltelijke lockdown

  •  Van horeca tot thuiswerken
  •   13 oktober 2020
  • Laatste update: 13 oktober 2020 - 19:29
  •  

REGIO - De horeca gaat opnieuw op slot, we moeten nog meer thuisblijven en de scholen blijven open. Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekend gemaakt in een persconferentie. De nieuwe maatregelen moeten de tweede golf, die steeds harder lijkt te gaan, indammen. Alle nieuwe maatregelen gaan woensdagavond om 22.00 uur in.

Eten afhalen en bezorgen mag nog wel. "Café's en restaurants gaan weer dicht", aldus Rutte. "In je eigen bubbeltje ontstaat geen uitbraak, maar dat gebeurt wel op plekken waar je sociale contacten maakt." Naast het sluiten van de horeca komt er een mondkapjesplicht. Vooralsnog was het nog een advies, maar de juridische verplichting is in de maak. Ook op scholen, met uitzondering van het basisonderwijs, moeten mondkapjes worden gedragen.

Thuiswerken

Nadat de eerste golf grotendeels over was, pakten velen het 'normale' leven weer op. Steeds meer werknemers vroegen hun medewerkers om gewoon weer op kantoor te komen werken. "Werk thuis tenzij het niet anders kan. Als er sprake is van een besmetting moet een bedrijf zijn deuren sluiten." Het maximum aantal personen in binnenruimtes blijft dertig. Eerder gemaakte uitzonderingen, bijvoorbeeld voor theaters, komen te vervallen. Rutte: "Alleen voor kerken, demonstraties en sommige werksituaties geldt nog een uitzondering." 

Vanaf donderdag kan je niet meer terecht in het café of een restaurant. Maar het is niet de bedoeling dat men thuis een feestje gaat vieren. Er wordt streng geadviseerd om thuis niet meer dan drie gasten te ontvangen. Daarnaast moet je je biertjes overdag in de winkel halen, want er komt verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur. "Ook het drinken en bij je hebben van alcohol in de openbare ruimte wordt verboden na acht uur", legt Rutte uit. Coffeeshops moeten ook hun deuren sluiten. Wiet afhalen mag wel, maar ook dat moet je overdag doen.

Geen koopavonden

Voor doorstroomlocaties als museums, pretparken en dierentuinen verandert er niets. Ook de weekmarkten mogen blijven. Rutte: "Wel is het genoodzaakt om de 1,5 meter afstandsregel in acht blijven nemen."

Winkels mogen geen koopavonden meer houden en er wordt strenger gekeken naar het aantal mensen per winkel. Ook wordt er extra focus gelegd op hoe winkelmedewerkers de winkelkarretjes ontsmetten. Wanneer er sprake is van een besmetting kan een winkel zijn deuren moeten sluiten.

De amateursport voor volwassenen mag de komende tijd ook niet doorgaan. De jeugd mag wel teamsporten blijven uitoefenen. Wel kunnen volwassenen nog terecht in de sportscholen, die vooralsnog open blijven. "Een potje tennissen kan nog wel, maar niet dubbelen want dan kom je te dicht bij elkaar. Wel kan je met z'n vieren hardlopen, op anderhalve meter afstand."

Testen als je klachten hebt blijft belangrijk. Sinds kort kan dat ook in Zutphen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.