SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Dodelijke salamanderschimmel aangetroffen in de regio

In Gorssel is een dodelijke salamanderschimmel aangetroffen. Een schimmel die al 10 jaar in Nederland is, maar nu ook in onze regio geconstateerd is. Reptielen-onderzoeker Annemarieke Spitzen roept om om het aantreffen van dode salamanders door te geven. 

De schimmel luistert naar de naam Batrachochytrium salamandrivorans (afgekort Bsal) en is voor het eerst in 2013 ontdekt. De schimmel komt oorspronkelijk uit Azië en is vermoedelijk door de wereldwijde handel in amfibieën vanuit Azië naar Nederland gekomen. "Door de komst van de schimmel is de Nederlandse populatie vuursalamanders, die enkel van nature in Limburg voorkomen, met 99,9% afgenomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat alle Nederlandse salamanders gevoelig zijn voor de schimmel en na besmetting kunnen sterven", aldus Spitzen. 

In 2018 is in Gorssel de schimmel ook ontdekt. Hoe het hier terecht is gekomen is nog een raadsel, "maar het betekent dat alle salamanders er een bedreiging bij hebben en risico lopen ziek te worden en dood te gaan." Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) doet onderzoek naar deze schimmel, onder andere naar hoe de schimmel zich verspreidt en op welke manier de schimmel bestreden kan worden.

Aanpak van uitbraak

"We gaan samen met de provincie Gelderland in gesprek met terreineigenaren en gemeentes in de omgeving van de uitbraak. We maken dan een plan van aanpak. Dit plan moet invulling gaan geven over wát er gedaan kan en moet worden om de salamanders te beschermen en de schimmel te bestrijden", legt ze uit. 

Ze roepen iedereen op contact op te nemen wanneer je een zieke of dode salamander ziet. Dit kan via [email protected]

Uitleg over de schimmel...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.