SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Een sigaret opsteken op het perron, dat is in Zutphen verleden tijd

  •  Alle stations rookvrij
  •   07 september 2020
  •  

ZUTPHEN - Nog even een sigaretje roken voordat je in de trein strapt? Dat is vanaf maandag verleden tijd. In Zutphen zijn alle rookpalen en asbakken verwijderd. Het treinstation in Brummen is al iets langer rookvrij.

Of er al verandering te zien is? Jazeker. ProRail is al flink aan de slag gegaan met het verwijderen van rookpalen, roosters en verlichte rookzoneborden welke vervangen worden door borden met huisregels. Alle treinstations in Nederland moeten komende maand compleet rookvrij zijn.

'Even wennen'

Sommige treinreizigers moeten er nog wel aan wennen. "Het station blijft een openbare plek in de buitenlucht" vertelt een rokende treinreiziger. "Daarnaast is het toch ons eigen keuze." Rokers die voordat ze in de trein stappen nog een peuk willen roken, moeten dit nu ergens buiten het station doen. Met het risico dat je je trein mist natuurlijk.

Eerder dit jaar stopte de NS al met het verkopen van rook- en tabakswaren. Ook zegt NS geen contracten meer aan te gaan met verkopers die tabak willen verkopen. Met zo’n 2,5 miljoen station bezoekers per dag in Nederland vind de overheid het tijd worden voor een gezonder Nederland. Er wordt een Nationaal Preventieakkoord ingevoerd, met hierin alle afspraken in over rook- en tabakswaren.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.