SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De rookruimte van Liberty.

Verbod op rookruimtes zal klap in het gezicht worden voor Zutphense coffeeshops

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Cafés, restaurants en discotheken moeten per direct hun rookruimte sluiten. Er mag namelijk niet meer gerookt worden in de gebouwen. Dat is het gevolg van de uitspraak die de Hoge Raad gedaan heeft. Maar hoe zit dat voor coffeeshops? 

Binnen een joint roken is voor coffeeshops belangrijk. Het zorgt voor klantenbinding maar zorgt er ook voor dat klanten niet op straat voor overlast gaan zorgen. De eigenaar van de Zutphense coffeeshop Liberty is niet blij met het nieuws. “Dit is heel vervelend! We hebben juist geïnvesteerd in de rokersruimte, ook om werknemers te beschermen”, legt hij uit. “De klant zal niet blijven zitten, dus wordt het meer een afhaalloket. Het sociale aspect van de coffeeshop verdwijnt op deze manier.” 

Advertentie

Alternatieven

De nieuwe regel zorgt ervoor dat er geen tabak meer gerookt mag worden. Andere middelen roken mag wel. Maar de meeste joints die verkocht worden bevatten tabak. “Het alternatief is het met de vaporisen (e-sigarret, red.) roken, het puur roken of vervangende tabak gebruiken. Maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Iedereen wil het juist op zijn eigen manier roken.” 

"...dan verplaats je het probleem, daar zit niemand op te wachten"
Eigenaar coffeeshop Liberty

Een joint is natuurlijk drugs. Dus dat mag je officieel niet op straat roken. En daarom is het volgens de Zutphense ondernemer juist zo goed dat klanten binnen kunnen zitten. “Ik denk dat ze nu eerder op straat gaan roken. En dan verplaats je het probleem, daar zit niemand op te wachten.” 

Financieel zal het ook impact hebben op het bedrijf. “Het zal zeker minder worden. Mensen kwamen hier ook voor de rookruimte. Dus dit is wel echt jammer”, beklemtoont hij. 

De Volkskrant maakte een ode aan de rookruimte...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.