SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Wel of niet fietsen in centrum Zutphen? Gemeente vergeet borden weg te halen

ZUTPHEN - Verwarring in de binnenstad van Zutphen: eind vorige maand besloot de gemeente het voetgangersgebied groter te maken en verbood daarmee het fietsen op sommige plekken. Maar doordat ze vergaten de borden weg te halen ontstaan er ontduidelijkheden en gaten in hun eigen plan.

Een deel van de Lange Hofstraat werd bij het voetgangersgebied toegevoegd. Daarnaast is fietsen op de Houtmarkt niet meer toegestaan. Maar de borden zeggen anders. Verwarring onder fietsers en terrasbezoekers. "Ik werd afgesnauwd dat ik niet mocht fietsen op de markt, maar het bord zegt toch iets anders", zegt een fietser geïrriteerd.

Lees verder onder de foto...

Welk bord moeten we geloven?

Vergeten

De gemeente heeft de maatregel, die is ingevoerd vanwege het coronavirus, versneld ingevoerd. "De bedoeling van de maatregelen is dat er zo min mogelijk fietsen in de Lange Hofstraat en op andere plekken in het voetgangersgebied geparkeerd worden", legt een woordvoerder van de gemeente Zutphen uit. "Geparkeerde fietsen nemen te veel ruimte in, waardoor het lastig is om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren."

Als een handhaver je aanspreekt op het feit dat je er fiets zou je heel lastig kunnen gaan doen en ze op de borden wijzen. Maar volgens de gemeente zijn zijn ze "het zeker niet vergeten aan te passen. De aanpassingen die we hebben gedaan, zijn erop gericht om fietsparkeren in het voetgangersgebied terug te dringen. Wij zijn nu nog bezig met finetunen van de bebording", zegt de woordvoerder. 

Doordat de maatregel snel is ingevoerd, is men vergeten sommige borden aan te passen. "Voor verbetersignalen zoals deze zijn we dankbaar, we pakken ze op. We zijn nu bezig om in de komende weken een verbeterslag door te voeren."

Volgens de wet is het laatste verkeersbord wat je ziet rechtsgeldig, waardoor je in sommige delen van het voetgangersgebied op bepaalde tijden nog mag fietsen. Na 10.30 uur mag je nergens fietsen, zoals altijd al was. Voor 10.30 uur op sommige plekken nog wel, totdat de gemeente de borden weghaalt of afplakt. Goed op je horloge kijken dus, of je netjes aanpassen aan de ideeën van de gemeente. 

Fietsers zijn niet blij met de wijzigingen. Bekijk hieronder de video (die is opgenomen na 10.30 uur)...

 


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.