SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Lange Hofstraat wordt tijdelijk voetgangersgebied om terrassen ruimte te geven

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen maakt van de Lange Hofstraat in de binnenstad tijdelijk een voetgangersgebied  Hierdoor kunnen de terassen op de markt worden uitgebreid. Alle horecabedrijven in de stad krijgen de mogelijkheid om extra openbare ruimte te gebruiken, om een 'coronaterras' te maken.

Ook krijgen de marktkooplui op zaterdag meer ruimte, zodat de indeling opnieuw gemaakt kan worden. Daarbij komen de verkoopwagens ook op de Zaadmarkt en Groenmarkt. Zo kan er meer ruimte worden gecreëerd voor het publiek, die anderhalve meter afstand tot elkander moet houden.

Ruimte

Omdat op de Groenmarkt de doorgaande weg, waar gewoon auto's overheen mogen rijden, vlak langs de terrassen loopt, is er geen ruimte om daar de terrassen groter te maken. Daarom heeft de gemeente besloten de Lange Hofstraat tijdelijk als voetgangersgebied te bestempelen. Daarmee wordt de straat ook afgesloten voor alle verkeer, waaronder ook fietsers.

Omdat de gemeente geen geparkeerde fietsen wil in het voetgangersgebied, worden er buiten het nieuwe gebied extra parkeervoorzieningen gemaakt. Bijvoorbeeld op het 's Gravenhof. De maatregelen in ieder geval tot en met oktober.

Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland.

Geen vrijbrief

De ruimte voor de terassen is belangrijk voor de lokale economie. "Hoewel de horeca blij is dat ze weer open mogen, betekent dit dat het voor een deel van de horeca niet rendabel is om hun zaak te exploiteren en uit de kosten te komen. In dat licht telt elk 'extra' tafeltje." aldus het college.

Maar de extra ruimte betekent niet dat straks de hele binnenstad volstaat met tafeltjes en stoeltjes. "De beschikbare ruimte is beperkt, mede doordat het al toegestaan is om de terrassen tijdens het seizoen te verruimen." De ondernemers moeten zelf met een plan komen en rekening houden met meerdere aspecten. Zo moeten de hulpdiensten altijd voldoende ruimte hebben, moeten voetgangers er goed langs komen en moet me rekening houden met de omwonenden.

Omwonenden die eerder al hun beklag deden over mogelijke uitbreidingen, moeten nu het onderspit delven. "Echter heeft de sluiting van de horeca een enorme financiële impact voor horeca ondenemers en hun medewerkers. Dat belang moet nu zwaarder wegen dan belangen van omwonenden die liever geen terras (op de openbare ruimte) voor hun woning willen."


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.