SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Gijs Peteroff.

Raadslid Gijs Peteroff kritisch over corona-handhaving: 'onmenselijke beperking van vrijheid'

ZUTPHEN - Het Zutphense VVD-raadslid Gijs Peteroff is kritisch op de manier waarom de coronamaatregelen gehandhaafd worden. Hij noemt het "bangmakerij en achterlijke handhaving." 

Op zijn Facebookpagina heeft Peteroff, op persoonlijke titel, een publicatie gezet over de maatregelen. Hij verwijst daarin naar Duitsland, waar de maatregelen een stuk soepeler zijn dan in Nederland. Hij zegt dat je wanneer je een dagje weg wil je gewoon naar Duitsland moet gaan. 

Hij legt uit dat hij dat cynisch bedoelde, maar "het gaat er om dat je in blokjes van een tiental kilometers steeds te maken hebt met nieuwe regels. Zo mag je in Deventer en omgeving andere dingen weer wel of juist niet mag in Zutphen. Dat is vanwege de grens van de veiligheidsregio. Later is dit wel min of meer gelijk getrokken. Duitsland ging later in beperking dan Nederland en heft die eerder op. Dat kan met onderbouwing maar juist die onderbouwing mis ik een beetje."

Bangmakerij

Vanuit Zutphen zijn we binnen een klein uur in Duitsland, vandaar dat hij het zo raar vindt dat Nederland minder soepel is. "Toch bijzonder dat onze overheid inzet op bangmakerij en achterlijke handhaving van regels die je vrijheid inperken. Het was goed om samen Corona onder controle te krijgen, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er oeverloos gepraat wordt zonder daden en verantwoordelijkheid."

Dit betekent niet dat hij niet niet eens is met de coronamaatregelen. "Ik ben voor de maatregelen maar ik begrijp de versoepeling en vooral de willekeur van de handhaving niet. Het internet staat vol met filmpjes van politieagenten die bekeuren. Wellicht vaak terecht, maar met een politiebus een park inrijden en gezinnetjes uit elkaar drijven is absurd. Je zit drie man in een politiebusje zitten die drie jongeren bekeuren die op een werkelijk waar afgelegen terrein net iets te dicht op elkaar staan. Het gaat mij de onmenselijke beperking van vrijheid. Alsof mensen niet in staat zo ook zelf eigen afwegingen te maken. Dat is mijn punt en ergernis."

Kritiek

In de reacties op zijn Facebookpost kan hij op steun rekenen maar ook op kritiek. "Nu je als raadslid deel uitmaakt van 'onze overheid' ben ik benieuwd of je met 'bangmakerij' en 'achterlijke handhaving van regels die je vrijheid inperken' het standpunt van jouw fractie verwoord of jouw particuliere opvatting", reageert iemand. Zijn VVD-collega Marieke Schriks: "Een beetje meer nuance in jouw betoog zou wel passend zijn."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.